Acasă Sanatate Cum se interpretează markerii tumorali

Cum se interpretează markerii tumorali

-

Numărul bolnavilor de cancer este în creștere la nivel global. Dacă anul trecut, numărul îmbolnăvirilor a depășit 18 milioane, estimările Global Cancer Observatory pentru 2040 ajung la 29,5 milioane. Medicii spun că riscul de a face cancer crește odată cu vârsta, iar în decada a șaptea de viață, comparativ cu vârsta de 25 de ani, riscul de a face cancer crește de zece ori.

Una dintre cele mai mari provocări ale medicinei oncologice actuale este depistarea cancerului în stadiu incipient pentru că, diagnosticat la debut, cancerul are cele mai mari șanse de vindecare. Pentru asta au fost dezvoltate diverse programe de screening, care includ examinări medicale, investigațiile imagistice precum ecografia, mamografia, colonoscopia, dar și analizele de laborator de bază precum hemoleucograma, VSH-ul, evaluarea transaminazelor, ureei, creatininei, sumarul de urină, dar și alte analize în funcție de vârstă, sex și alte situații medicale. În ultima vreme, se vorbește foarte mult și de markerii tumorali și de valorile acestora. Markerii tumorali sunt substanțe secretate de tumori, dar și de alte celule în prezența tumorilor. Însă, markerii tumorali cresc și în alte afecțiuni care nu înseamnă cancer. De aceea, medicii de laborator au câteva recomandări ferme în privința markerilor tumorali.
„Examenele clinice, coroborate cu metodele imagistice care pot pune în evidență tumorile, nu sunt suficiente în toate cazurile. Acestea pot pune în evidență tumori de minimum 1 cm, poate și mai mici cu ajutorul tomografiei și rezonanței magnetice, dar se consideră că o tumoră mică, de 1 cm, are peste un milion de celule tumorale care au ajuns și în sânge și aici apare indicația analizelor medicale, în primul rând a celor de bază. Dacă un pacient are cancer în familie, trebuie să facă regulat investigații pentru anumite tipuri de cancer al căror risc poate fi moștenit de la părinți. Markerii tumorali sunt foarte buni, dar valoarea lor trebuie interpretată în context clinic, de către un medic, pentru ca pacienții să nu se sperie degeaba sau dimpotrivă, să stea prea liniștiți că nu e nimic“, afirmă dr. Ana-Maria Ciobanu, medic primar medicină de laborator.

Care sunt cei mai importanți markeri tumorali

Printre cei mai importanți markeri tumorali care pot fi sau nu asociați cu o tumoră malignă se numără PSA, antigenul specific prostatic, CEA sau antigenul carcioembrionar (asociat cu cancerele colorectal, gastric, pancreatic, mamar, pulmonar, ovarian), CA19-9 (asociat cu cancerele pancreatice și gastrice) și CA 15-3 (folosit în cancerul mamar). Alt marker important este CA 125, asociat cu cancerul ovarian. Aceeași situație este remarcată de medic în cazul multor markeri tumorali: aceștia pot avea valori modificate și în alte situații care nu înseamnă cancer, precum inflamația sau o afecțiune benignă. Tocmai de aceea, valoarea markerilor trebuie interpretată de un medic specialist și trebuie corelată cu alte teste precum examinările clinice și investigațiile imagistice.
Dacă în screeningul pentru cancer, markerii tumorali trebuie interpretați și în contextul altor examinări medicale, la pacienții diagnosticați cu cancer, markerii se folosesc în scopul monitorizării evoluției cazurilor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

Marius Baciu, ridicat de mascaţi după ce a aranjat mai multe meciuri

Marius Baciu, antrenorul lui Turris-Oltul Turnu Măgurele, a fost reținut de trupele speciale DIAS (Detaşamentul Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă). Asta s-a produs...

Incendiu pe Dunăre produs de o barjă încărcată cu bauxită

Pompierii brăileni au fost solicitați să intervină la un incendiu produs de o barjă încărcată cu bauxită. Barja circula pe Dunăre, și se afla între localitățile Chiscani și Tichilești.