12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMai mult usturoi românesc, în curând

Mai mult usturoi românesc, în curând

De curând a fost aprobată o hotărâre de guvern prin care se va sprijini creşterea producţiei de usturoi în România, arată un comunicat de presă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Schema se numeşte ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi”, şi presupune şi stabilirea unor măsuri de verificare şi control al producţiei de usturoi.

Pe lângă gustul extraordinar, usturoiul are numeroase proprietăţi benefice sănătăţii. Poate fi consumat crud, ori sunt formă de pudră ori  tinctură şi este recomandat pentru întărirea sistemului imunitar, viroze, răceli, arteroscreloză, boli reumatice, afecţiuni digestive, pneumopatii, gripă, bronşită cronică, astm, tuse, febră, hipertensiune, hipercolesterolemie, infecţii bacteriene, artroză, paraziţi intestinali, gută, meteorism abdominal, gastrite, diabet,  şi tulburări de ritm cardac. De asemenea, usturoiul se poate folosi şi sub formă de comprese ca advjuvant în afecţiuni precum candidozei vaginale, acnee, pitiriazis, arsuri, ulceraţii cutanate, abcese tegumentare.

3.000 euro sprijin financiar pentru un hectar de usturoi cultivat

România se laudă cu usturoi de bună calitate, iar producţia va creşte în anii următori. Potrivit oficililor MADR, cuantumului sprijinului financiar acordat cultivatorilor de usturoi va creşte de la 1.000 euro/ha la 3.000 euro/ha (13.950 lei/ha). Prin acordarea sumei de 3.000 euro/ha (13.950 lei/ha) se susţine menţinerea culturii de usturoi în zonele cu tradiţie, precum şi înfiinţarea de noi suprafeţe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program. În comunicatul de presă al MADR se indică că necesitatea unui sprijin mai mare pentru cultivatorii de usturoi a reieşit în urma întâlnirilor dintre aceştia şi formele asociative reprezentative din sectorul legumicol, în cadrul cărora s-au analizat devizul tehnologic, cheltuielile şi veniturile rezultate pentru această cultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS