10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSfaturi pentru siguranța copilului acasă

Sfaturi pentru siguranța copilului acasă

Atingerea unor suprafețe încinse, diverse substanțe periculoase, ingerarea unor plante toxice și chiar unele jucării se numără printre cele mai frecvente cauze ale accidentelor care li se întâmplă copiilor. Prin luarea unor măsuri simple, poți preveni o mulțime de evenimente neplăcute.

Curiozitatea și nerăbdarea celor mici înving uneori vigilența părinților, mai ales dacă aceștia din urmă sunt prea obosiți pentru a putea prevedea acțiunile ștrengarilor, atrag atenţia specialiştii de la clicksanatate.ro. Odată ce copilul a ajuns la vârsta la care stă în picioare și poate deschide și cotrobăi în dulapuri, e indicat să le blochezi sau să așezi la înălțime toate medicamentele, cosmeticele și produsele de curățenie care-i pot provoca intoxicații, dar și condimentele, pungile sau alte recipiente care-l pot sufoca, precum și obiectele tăioase. De asemenea, acoperă cu protecții speciale colțurile mobilei, prizele și prelungitoarele. Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le poți face pentru a spori siguranța casei.

Așa previi intoxicațiile!

Plantele și substanțele toxice sunt principalele surse de intoxicare a celor mici. Într-un moment de neatenție al părinților sau când nu sunt supravegheați mai mult timp, copiii pot fi tentați să guste din diverse recipiente care conțin detergenți, alte produse de îngrijire corporală sau unele folosite la curățenie. De asemenea, pot să atingă sau să înghită frunze sau flori ale unor plante toxice pentru ei, cum sunt leandrul, filodendronul sau asparagusul. Acestea provoacă probleme digestive sau renale, vărsături, diaree, alergii, urticarie, convulsii sau chiar comă. Leandrul este una dintre cele mai periculoase plante. Folosește ghivece suspendate sau așază-le în locuri inaccesibile copiilor. Dacă totuși intoxicația s-a produs, cel mai important este să intervii de la primele semne. Solicită ajutor de urgență la numărul unic 112.
Până la venirea echipajului de pe ambulanță, indiferent unde te afli în țară și la orice oră, poți suna la TOXAPEL, serviciul de urgență pentru intoxicații al Spitalului Grigore Alexandrescu din București, la numerele de telefon 021.210.62.82 și 021.210.61.83.

Pentru o casă mai sigură

Evită arsurile prin plasarea la înălțime a surselor de foc, precum chibrituri, aprinzătoare, soluții care pot fi inflamabile. Pune benzi adezive peste butoanele aragazului, dacă nu sunt protejate. Pentru a nu se răni, blochează dulapurile cu obiecte de uz casnic, vaze sau bibelouri pe care le poate sparge sau cu tacâmuri cu care se poate tăia. În bucătărie, ai grijă să nu aibă acces cu ușurință la electrocasnice, blendere, mixeze, dar și la prize, detergenți de vase. De asemenea, fixează benzi adezive sub covorașe și prinde de perete dulapurile joase, pentru că, temerari fiind, cei mici pot încerca să se urce pe ele și să fie striviți sub greutatea lor.

Reține!

Închide sau rabatează ferestrele, ușile de la balcon, și nu lăsa scaune lângă geamuri, pentru a evita situațiile în care copiii se cațără pe geamurile deschise, riscând să cadă de la înălțime.

Asigură-i un somn fără probleme

Unele tipuri de materiale din care sunt realizate lenjeriile de pat pot să le provoace copiilor alergii. Alege unele din bumbac, nu sintetice, și schimbă-le la fiecare două săptămâni. Ca să previi asfixia copilului mic, renunță la jucăriile de pluș, pernele și păturile din pătuț și folosește săculeți de dormit potriviți ca grosime cu temperatura din casă.

Atenție ce jucării alegi!

Dacă te atrag prețurile mici ale unor jucării, înainte de a le cumpăra amintește-ți că pot conține substanțe periculoase. Mirosul chimic sau parfumul lor sunt cele mai sigure semne. De vină sunt adezivii ieftini și dăunători cu care sunt lipite, precum formaldehida. Aceasta are risc cancerigen. Jucăriile mici sau făcute din părți mici trebuie puse deoparte până când copilul va împlini patru ani. Până atunci e posibil să le înghită sau să le introducă în nas, putând să se sufoce. Și cele casante sau care se rup ușor pot fi periculoase, întrucât cel mic se poate înțepa cu ușurință.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS