12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSemne că ai glicemia foarte ridicată

Semne că ai glicemia foarte ridicată

Un nivel ridicat de zahăr în sânge poate provoca o serie de probleme de sănătate. Hiperglicemia apare atunci când organismul nu are suficientă insulină (diabet de tip 1) sau când nu o poate folosi în mod corespunzător (diabet de tip 2). Dacă hiperglicemia persistă multe luni, fără un tratament adecvat, dăunează nervilor, vaselor de sânge și organelor, atrag atenţia specialiştii de la clicksanatate.ro.

Glucoza este un tip de zahăr care provine din alimentele pe care le consumăm și este formată și stocată de organism. Aceasta este principala sursă de energie pentru corpul nostru. Ea scade sau crește în funcție de ceea ce mănânci (și cât de mult). Valorile normale ale zahărului din sânge se situează de obicei între 60 mg/dl și 140 mg/dl. Un test de sânge numit hemoglobina A1c măsoară nivelurile medii de zahăr din sânge din ultimele trei luni. Un exces de glucoză în sânge poate semnala un posibil diabet zaharat. De aceea, este foarte important să-ți ții sub control nivelul de zahăr din sânge. Iată o scurtă descriere a simptomelor care ar trebui să te trimită cât mai repede la medic!

Ești însetat

Excesul de zahăr din corp se elimină prin urină, motiv pentru care, atunci când ai glicemia mult prea mare, urinezi foarte des și în cantități foarte mari. Este posibil să-ți fie sete și pentru că ești deshidratat. Mulți oameni nu știu că au diabet decât atunci când ajung la medic. Pentru alții, în schimb, simptomele sunt clare: urinează foarte mult, în special noaptea, le este mai mereu foame sau pierd în greutate.

Ești mai mereu obosit și te doare capul

Dacă ai mai mult zahăr în corp decât este necesar, asta nu înseamnă automat că ai diabet. Însă, din cauza excesului de glucoză, te va durea capul, te vei simți epuizat și obosit, vei fi irascibil și te vei concentra cu dificultate.

Se modifică și consistenţa sângelui

Când există o cantitate mare de glucoză în sânge se modifică și consistenţa sângelui, acesta devenind mai vâscos. Chiar și la persoanele care nu suferă de diabet există o relație directă între vâscozitatea sângelui și nivelul glucozei din sânge, susțin specialiștii în domeniu.

Îți este afectată vederea

O cantitate foarte mare de zahăr în sânge determină vederea încețoșată, cel puțin temporar. Odată ce nivelurile de zahăr se apropie de normal, vederea se îmbunătățește. Dar, ulterior, este afectată și vederea centrală și periferică. Macula, partea centrală a ochiului responsabilă de viziunea detaliată, se poate umfla, situație care necesită un consult medical de urgență.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS