24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoada șoricelului, leac pentru multe boli

Coada șoricelului, leac pentru multe boli

Coada-şoricelului este o plantă care creşte pe solurile aspre de pe păşuni şi de pe marginea drumurilor. Frunzele ei verde-închis sunt divizate în mai multe segmente, aspect reflectat de numele latin de „millefolium“, adică „o mie de frunze“. Capetele plate ale inflorescenţelor, alcătuite din multe flori albe sau roz, apar vara.
Pentru obţinerea preparatelor medicinale din coada-şoricelului, majoritatea autorilor recomandă folosirea florilor, însă unii consideră totuşi că toată partea aeriană (tulpina, frunzele) poate fi recoltată împreună cu florile mărunte, albe, dispuse în inflorescenţe.

Coada-şoricelului – Compoziţie

Florile conţin 0,2-0,5% ulei esenţial, iar frunzele, 0,02-0,07%. Uleiul conţine sesquiterpene, mai ales azulenă, şi lactonă achilleinică, cu efect antiinflamator, tanini, flavonoide antiinflamatorii, alcaloizi, principii active (achileina, azulen, chamazulena, cineol, borneol, thion- camfen, limonen, pinen, cariofilen, acizi organici, acid achileic, formic, acid acetic, valerianoic, probionic, alcool metilic, colina, fitosteroli).

Coada-şoricelului – Acţiune

Are proprietăţi astringente, stomahice, antispasmotice, antiseptice, antiinflamatorii, decongestive, hemostatice, cicatrizante, calmante, vermifugice (favorizează eliminarea viermilor intestinali), reglator hormonal datorită prezenţei fitosterolilor, principiile active ajută la refacerea celulelor hepatice, favorizează evacuarea vezicii biliare, acţiune coleretică, colagogă, împiedică formarea pietrelor la vezică (efecte comparabile cu anghinarea), antiinflamatorie la nivelul vezicii, combate colecistitele acute şi cronice, creşte rezistenţa organismului la infecţii, flavonoidele au acţiune antispastică, combat spasmele intestinale, reduc inflamaţia şi ajută la refacerea mucoasei tubului digestiv, datorită fitosterolilor conţinuţi, hormoni naturali (apigeina şi luteolina) reglează activitatea gonadelor, stimulează activitatea hormonilor care controlează ciclul menstrual, acţiune diuretică, depurativă, dezintoxicant pentru ficat, bilă, rinichi.

Coada-şoricelului – Indicaţii terapeutice

Coada-şoricelului este întrebuinţată datorită efectelor ei benefice în afecţiunile digestive, enterite, enterocolite, în colicile abdominale, în bolile diareice, în tratamentul hemoroizilor. În amestec cu alte plante cu acţiune similară, este folosită pentru stimularea digestiei în caz de hipo sau anaciditate gastrică. Planta mai este recomandată în tratamentul afecţiunilor din sfera genitală la femei, în inflamaţiile cronice ale anexelor, precum şi pentru calmarea durerilor menstruale, datorate spasmelor musculaturii uterine. Preparatele din coada-şoricelului sunt deosebit de valoroase în vindecarea plăgilor, inclusiv a arsurilor.

Administrare

Pentru administrare internă, infuzia din coada-şoricelului se prepară din 2 linguri de flori la 2 căni de apă. Se va bea toată cantitatea în mai multe reprize, pe parcursul zilei respective.
În bolile diareice, enterite şi enterocolite, infuzia din coada-şoricelului are efecte similare cu cele ale preparatelor din muşeţel.
Pentru uz extern (plăgi, arsuri, eczeme, hemoroizi), se pot aplica pansamente îmbibate cu o infuzie obţinută din 2 linguri de flori la o cană de apă.
În cazul hemoroizilor se mai pot face băi locale cu o infuzie concentrată preparată din 30-50 g de flori la 1 litru de apă.

Coada-şoricelului – Precauţii şi contraindicaţii

Coada-şoricelului poate provoca alergii de contact.
Nu este recomandată în sarcină şi alăptare.
Expunerea la lumină nu este recomandată. Planta poate fi fotosensibilizantă.
Dozele mari pot produce ameţeli şi dureri de cap.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS