10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnalize care se fac în sarcină

Analize care se fac în sarcină

Testele și analizele care se fac în timpul sarcinii, numite și teste prenatale, sunt menite să monitorizeze sănătatea viitoarei mămici, dar și a fătului. Acestea pot fi teste de screening, ce evaluează riscul de a avea un copil cu un anumit defect de naștere, și teste diagnostic, ce oferă un răspuns aproape definitiv. Testele de sarcină monitorizează probleme de sănătate cu care se confruntă gravida, riscurile implicate, și îi oferă soluții de tratament în caz că există o problemă.

În primul trimestru de sarcină, investigațiile cuprind bitestul sau testul combinat și testele de sânge materne, potrivit specialiştilor de la clicksanatate.ro. Bitestul constă în corelarea valorilor obținute în urma dozării serice a unor hormoni de sarcină cu anumiți parametri fetali ecografici, de exemplu translucenţa nucală (test prin care se măsoară spațiul transparent de la nivelul țesutului din spatele gâtului fătului), și clinici ai mamei (vârstă, înălțime, greutate etc). Important este ca recoltarea analizelor de la mamă să se efectueze în săptămânile 9-10, iar morfologia fetală să se realizeze în săptămânile 12-13. După analizarea acestor informații, medicii obstetricieni-ginecologi supraspecializaţi în medicină materno-fetală identifică dacă există riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale, cum ar fi sindromul Down, Edwards, sau cu malformații majore la nivelul inimii. Pe lângă acest screening, viitoarea mamă mai trebuie să-și facă unele analize precum hemoleucograma completă, biochimie și teste de coagulare, grupa sangvină și Rh-ul, testul HIV, testarea VDRL (sifilis), teste pentru depistarea hepatitei B și C, examen citologic Babeș-Papanicolau și examen de secreție vaginală.

Analizele din al doilea trimestru de sarcină

În cel de-al doilea trimestru de sarcină este important să-ți faci testul cu markeri multipli sau triplutestul. Acești markeri multipli oferă informații despre riscul mamei de a avea un copil cu anumite afecțiuni genetice sau cu defecte congenitale. Screeningul se efectuează, de obicei, prin măsurarea din sângele matern a patru hormoni (AFP, estriol, beta HCG și inhibin-A) între săptămânile 15 și 20 ale sarcinii (16-18 este ideal). Nivelurile anormale ale AFP identifică defectele de tub neural, sindromul Down ori defecte ale peretelui abdominal al fătului. În urma rezultatelor anormale ale markerilor multipli, medicul poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, precum amniocenteza. Când este adăugată și cea de-a patra substanță (inhibin-A), testul se numește cvadruplu test. Acesta trebuie făcut cu 30 de zile mai târziu decât bitestul. Dacă rezultatele bitestului sunt normale, de regulă, medicul nu mai recomandă efectuarea cvadruplutestului. Tot în al doilea trimestru, trebuie să-ți verifici glicemia prin testul de toleranță la glucoză, pentru a se diagnostica un eventual diabet gestaţional.

Analizele din al treilea trimestru de sarcină

Ca să te asiguri că totul este în regulă până la momentul când o să-ți ții bebelușul în brațe pentru prima dată, în al treilea trimestru de sarcină, medicul care-ți urmărește sarcina îți va monitoriza tensiunea arterială, greutatea, înălțimea uterului, însă va monitoriza prin ecografii și ritmul bătăilor cordului fetal și poziția fătului. Printre investigațiile care se fac în sarcină în ultimul trimestru se numără și analizele de sânge și urină, iar în ultima lună de sarcină medicul te va chema săptămânal la control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS