12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatatePsiholog sau psihiatru - la cine apelezi la nevoie?

Psiholog sau psihiatru – la cine apelezi la nevoie?

Viața haotică și stresul își pun amprenta asupra stării noastre psihice. Așa se face că mulți se confruntă cu stări de tristețe, teamă, atacuri de panică sau sentimente de eșec. Pentru că majoritatea celor care au astfel de stări își pierd stima de sine și încrederea într-un viitor mai bun, o soluție ar fi apelarea la un psiholog sau psihiatru, spun specialiştii de la clicksanatate.ro.
Între psiholog și psihiatru există o deosebire de formație universitară și postuniversitară. Psihologul trebuie să urmeze cursurile unei facultăți de psihologie, unde studiază mintea umană, apoi își obține atestatul de liberă practică. Psihiatrul este un medic care a urmat cursurile unei facultăți de medicină, apoi s-a specializat în psihiatrie. Ambii pot deveni psihoterapeuți prin specializarea din școala de psihoterapie pe care au ales-o, informează clicksanatate.ro.

Psihiatrul evaluează și tratează tulburările psihice

Deși obiectul de activitate al celor doi specialișți este omul, ei îl studiază din perspective diferite, aceasta fiind o a doua diferență dintre psiholog și psihiatru. Psihiatrii sunt medicii instruiți, care pot identifica și trata tulburările psihice. Când simptomele fizice au ajuns să afecteze activitățile zilnice ale pacienților, ei pot prescrie medicamente pentru fiecare afecțiune psihică în parte, precum tulburarea bipolară și schizofrenia. Aceștia pot solicita și interpreta rezultatele testelor psihologice, tomografiei computerizate (CT) și testelor de chimie clinică pentru a ajuta la înțelegerea afecțiunii unui pacient. Psihiatrii diagnostichează tulburările psihice, deoarece expertiza lor se concentrează asupra dezechilibrelor chimice care au loc la nivelul creierului.

Psihologul tratează suferința emoțională

Psihologii oferă doar psihoterapie și se concentrează pe identificarea și tratarea tulburărilor de sănătate mintală prin mijloace nemedicale (adică terapia prin vorbire). În plus, aceștia efectuează și teste psihologice, esențiale în evaluarea stării mintale a unei persoane și găsirea celui mai eficient tratament.

Când știi că ai nevoie de psiholog sau de psihiatru

Când simți că ești la pământ, când te simți copleșit de problemele zilnice și, în special, atunci când nu mai reușești să-ţi duci la îndeplinire sarcinile zilnice, ar trebui să ajungi în cabinetul specialistului. Ai nevoie de ajutorul psihiatrului atunci când te confrunți cu scăderea atenției, când ai stări de neliniște fără niciun temei, când ești mai mereu nervos, obosit sau când nu poți să dormi. La psiholog ajung, de regulă, cei care întâmpină dificultăți care apar când își schimbă serviciul, își mută domiciliul în alt oraș, când pierd pe cineva drag, dar și atunci când au probleme în relația de cuplu. La psiholog mai vin și cei cu probleme de comportament, cu dificultăți de învățare, cu depresie și anxietate. Și când te confrunți cu episoade frecvente de tristețe, anxietate, neputință ori dacă ești pesimist sau ai gânduri de suicid ar trebui să cauți ajutor specializat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS