22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCăderea părului: ce afecțiuni poate ascunde?

Căderea părului: ce afecțiuni poate ascunde?

Indiferent că este vorba de subțierea firului de păr sau chelie, lupta împotriva căderii părului începe cu identificarea cauzelor care conduc la această situație și, ulterior, administrarea unui tratament corespunzător. Aflaţi din articol ce afecțiuni conduc la pierderea părului.

Afecțiuni ale tiroidei

Fie că este vorba despre hipoactivitatea glandei tiroide, afecțiune numită hipotiroidism, sau despre tiroidă hiperactivă, afecțiune numită hipertiroidism, consecințele sunt aceleași – căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal. Hormonii contribuie la reglementarea funcțiilor din organism, inclusiv creșterea părului. Administrarea tratamentului corespunzător în cazul afecțiunilor tiroidiene menționate mai sus contribuie la controlarea căderii părului.

Dereglări hormonale

Schimbările și dereglările hormonale cauzează căderea temporară a părului. Acestea pot fi generate de sarcină, naștere, întrerupere de sarcină (avort), administrarea de anticoncepționale, menopauză și afecțiunile tiroidei. Organismul are nevoie de cel puțin trei luni pentru a se obișnui cu noile reglementări hormonale, timp în care dezechilibrul hormonal cauzează căderea părului, variații ale masei corporale, stres, oboseală, acnee, potrivit sfatulmedicului.ro.Diferite tipuri de alopecie

Termenul medical care definește căderea părului este alopecia. Există două tipuri de alopecie: alopecia areată şi alopecia androgenică (calviția). Alopecia poate cauza atât căderea părului de la nivelul scalpului, cât și de pe celelalte regiuni ale corpului. Aceasta poate conduce la subțierea firului de păr, calviție totală sau parțială, permanentă sau temporară.

Traumatisme fizice – un șoc pentru foliculi

În momentul în care organismul este supus unui traumatism fizic, ciclul natural de creștere al părului poate fi întrerupt, conducând la pierderea părului. Orice șoc al organismului – accidente rutiere, intervenții chirurgicale, arsuri, orice tip de afecțiune – este un șoc și pentru foliculii piloși, rezultând căderea părului de pe 75% din suprafața scalpului în doar câteva luni.

Stresul emoțional

Stresul fizic sau mental perturbă ciclul normal de creștere al părului; această situație apare după două-trei luni de la manifestarea evenimentului neplăcut, când foliculii părului intră în faza de telogen prematur, conducând la stoparea creșterii părului. Controlarea factorilor de stres restabilește creșterea normală a părului.
Carenţa de fier este o altă cauză a căderii părului. Această problemă apare mai ales în rândul femeilor.

Cel mai simplu leac natural pentru căderea părului

Dacă ai părul uscat, degradat și simți că a început să cadă din ce în ce mai mult, atunci este momentul să iei măsuri, până nu este prea târziu. Ai nevoie de ulei de ricin, pe care îl poți găsi la orice magazin de tip Plafar. Poți să îl amesteci cu puțin ulei de cocos sau de măsline, pentru a-l aplica mai ușor, însă nu este obligatoriu. Tot ce trebuie să faci apoi este să-l aplici bine pe scalp, apoi să îl întinzi până la vârfuri bine de tot, cu ajutorul unei pensule și al unui pieptăn. Apoi, acoperă-ți capul cu o cască de plastic sau cu o căciulă și lasă uleiul să acționeze cel puțin două-trei ore. Ideal ar fi să faci asta seara și să-l lași să acționeze peste noapte.
A doua zi dimineața, spală-te pe cap, cum o faci în mod obișnuit. După ce îți vei usca părul, vei observa că acesta este mult mai mătăsos și mai strălucitor. Uleiul de ricin acționează chiar de la rădăcina firului de păr, hidratează scalpul în profunzime și stimulează creșterea mai rapidă a părului.
Urmează acest tratament o dată sau de două ori pe săptămână, iar rezultatele vor fi din ce în ce în mai bune. Poți urma tratamentul în weekend, ca să fii sigură că ai suficient timp la dispoziție. Vei observa că părul tău va fi din ce în ce mai des, mai lung și mai frumos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS