10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateDetoxifierea de după sărbători

Detoxifierea de după sărbători

Prăjiturile, mâncarea din oraş, fripturile cu puţină grăsime ni se par atât de apetisante încât cu greu ne stăpânim să le scoatem sau să le reducem din alimentaţie în favoarea fructelor şi salatelor sau a unui regim sănătos, care, deşi este la fel de gustos, pur şi simplu nu suntem obişnuiţi cu el. Cu fiecare zi de hrană haotică şi necorespunzătoare, organismul se încarcă de toxine pe care, cu trecerea timpului, nu mai reuşeşte să le elimine în mod eficient.
Toate aceste acumulări de toxine îşi fac resimţită prezenţa prin starea de oboseală care ne cuprinde, de irascibilitate, nervozitate, pierderea atenţiei şi scăderea capacităţii de memorare, insomnii sau somnolenţă, dureri de cap frecvente şi diverse alte dereglări ale ritmului normal de viaţă.
După perioada sărbătorilor pascale, nutriţioniştii şi medicii recomandă o cură de detoxifiere cu pătrunjel.
Acesta este o plantă gustoasă foarte bogată în vitamine, de la care se utilizează toate părţile componente, atât frunzele, cât şi rădacina, benefică în bolile renale.
Pătrunjelul este bogat în vitamine şi minerale, conţinând vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf şi iod. De asemenea, această plantă mai conţine şi un amonoacid (componente ale proteinelor) cu proprietăţi anticanceroase, mai exact histidina.

Proprietăţile terapeutice ale pătrunjelului

Pătrunjelul este folosit ca remediu în diverse afecţiuni, cum ar fi: creşterea activităţii sistemului imun, creşterea tonicităţii sistemului nervos. De asemenea, consumul de pătrunjel creşte rezistenţa la infecţii, contribuie la lupta pentru vindecarea infecţiilor deja dezvoltate şi reglează ciclul menstrual. Pătrunjelul neutralizează efectele nocive ale fumatului şi consumului excesiv de alcool şi este un bun detoxifiant al organismului. Cura de detoxifiere cu pătrunjel ajută la curăţarea ficatului şi a rinichilor, principalele organe care se ocupă cu eliminarea reziduurilor din corp.

Cum puteţi utiliza pătrunjelul

În primul rând, cura de detoxifiere cu pătrunjel nu necesită excluderea altor alimente, decât a celor cu potenţial toxic pentru organism, cum ar fi: condimentele, carnea de porc, de oaie, alimentele ce conţin grăsimi complexe, cum ar fi frişca, cremele de prăjituri, mâncărurile prăjite. Fumatul şi alcoolul trebuie măcar reduse, dacă nu puteţi renunţa total la ele măcar pe parcursul curei de detoxifiere.
Sucul de pătrunjel este o versiune concentrată şi plină de substanţe nutritive: vitamine, minerale, antioxidanţi, enzime şi uleiuri volatile.

Efecte secundare

Deşi pătrunjelul ajută la detoxifierea ficatului şi a rinichilor şi are multe alte beneficii pentru sănătate, este important de ştiut că sucul de pătrunjel nu trebuie folosit de către femeile însărcinate sau de către persoanele ce iau medicamente de subţiere a sângelui. Şi persoanele ce au probleme renale trebuie să limiteze consumul de pătrunjel, oxalaţii din această legumă fiind toxici pentru rinichii afectaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS