12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce apare hiperpigmentarea și cum poate fi tratată

De ce apare hiperpigmentarea și cum poate fi tratată

Hiperpigmentarea este o problemă comună, întâlnită îndeosebi la persoanele care se expun la soare fără protecție solară, însă și o sarcină poate cauza pătarea pielii. Discromia, așa cum mai este numită ea, este termenul folosit pentru producția mărită de melanină, care determină apariția petelor și a colorației neuniforme a pielii.

„Pielea frumoasă este pielea curată, fără pete, uniform colorată. Dacă totuși se pătează din varii motive, trebuie să știți că se poate redobândi aspectul luminos. Rămâne să păstrați cu grijă și fotoprotecție rezultatul obținut“, declară dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog. Cele mai frecvente forme de hiperpigmentare sunt pistruii. Aceştia sunt localizaţi pe obraji, față, fiind des întâlniți la copii. Frecvente sunt însă şi petele de piele, așa-numitele „pete de vânt“, care sunt provocate de expunerea prelungită la soare. Ele sunt vizibile îndeosebi la nivelul feţei, al decolteului, al umerilor și al brațelor. De regulă, sunt de dimensiuni mici și închise la culoare.
Melasma, care mai e numită „masca de gravidă“, este o afecțiune a pielii ce apare la 90% dintre femeile însărcinate. Se manifestă prin pete de dimensiuni mari, foarte închise la culoare și neregulate la nivelul feţei, îndeosebi în zona pomeților și a frunții.

Care sunt cele mai întâlnite cauze ale hiperpigmentării pielii?

Radiațiile solare de tip UVA penetrează dermul, în timp ce radiațiile de tip UVB penetrează epidermul, accelerând sinteza de melanină. Melanina este responsabilă de modificările survenite în cazul supraexpunerii la razele UV, dar și cele de la nivel cutanat, care determină apariția „bronzului“ și posibil a hiperpigmentării. Expunerea la razele UV fără protecție (crema cu SPF) accentuează petele și pistruii deja prezenți la nivelul pielii, prin creșterea intensității culorii lor.
Îmbătrânirea poate fi, de asemenea, o cauză a hiperpigmentării. Aceasta determină un proces natural și continuu de îmbătrânire a pielii și se caracterizează prin modificări funcționale și anatomice semnificative: încetinește producția de colagen și elastină și prezintă melanoză accentuată în zona feţei, pe mâini, brațe sau decolteu.
Melasma, deopotrivă, reprezintă una dintre cele mai comune forme de hiperpigmentare în rândul femeilor. Se manifestă la femeile care trec prin schimbări hormonale (în timpul sarcinii sau utilizării pilulelor contraceptive – și se intensifică în perioadele de expunere excesivă la soare).

Cum putem trata hiperpigmentarea?

„Tratamentele s-au diversificat și sunt capabile să trateze nuanțat o problemă de culoare a pielei, în funcție de cauze“, menționează dr. Mihaela Leventer. Hiperpigmentarea are multiple cauze, iar microneedling-ul este una dintre cele mai eficiente proceduri în lupta împotriva ei. Prin procedura de microneedling, pielea beneficiază de un restart al procesului de regenerare a celulelor. Aceasta presupune utilizarea unui echipament care are la un capăt mai multe ace de unică folosință. Cu ajutorul acestora sunt efectuate microînțepături la nivelul pielii, înțepături ce stimulează producția de colagen și capacitatea pielii de a se vindeca. După aproximativ patru-şase ședințe efectuate la patru-opt săptămâni distanță, pielea va arăta întinerită, fermă și mai uniformă. Pe lângă microneedling, poți apela și la terapiile cu laser sau la peeling-ul chimic, spun specialiștii.
„De la îngrijire cosmetică și până la tratamente medicale avansate, astăzi avem posibilitatea să ne îmbunătățim culoarea și textura pielii“, conchide dr. Mihaela Leventer.
Dacă preferi să rezolvi problema acasă, cu ajutorul produselor de îngrijire, cel mai recomandat este să apelezi la exfolierea chimică, adică la o combinație între acizi AHA (acid glicolic, acid lactic) și BHA (acid salicilic). Aceștia trebuie să fie prezenți în doze mari pentru a avea o acțiune semnificativă asupra petelor pigmentare.
Serumurile cu vitamina C în concentrații mari sunt, de asemenea, recomandate în acest caz, deoarece acest antioxidant are capacitatea de a „decolora“ petele maronii și de a uniformiza culoarea pielii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS