10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAdevărul despre alunițe

Adevărul despre alunițe

Prezența aluniţelor pe corp este pentru mulți oameni un motiv de îngrijorare. Grijile, în schimb, nu sunt întotdeauna întemeiate. Alunițele benigne, de exemplu, sunt foarte comune, fiecare om având în medie între 10 și 20 astfel de semne pe corp. Cele mai multe alunițe apar în preajma vârstei de 20 de ani, spun specialiştii de la clicksanatate.ro.

Principalele cauze ale apariției alunițelor pe corp sunt: predispoziția genetică, dezechilibrele hormonale și expunerea la soare. În copilărie, la vârsta adolescenței și la femeile însărcinate, activitatea hormonală este principala cauză a apariției aluniţelor. Dacă vă întrebaţi cum puteţi face distincția între alunițele benigne și cele canceroase, trebuie să ştiţi că totul pornește de la inspectarea lor atentă în oglindă.

Tipuri de alunițe

Alunițele congenitale sunt cele pe care le ai din naștere, dar ele se întâlnesc doar în 1% din cazuri. Problema este că alunițele congenitale prezintă și cel mai crescut grad de risc, având o activitate canceroasă mai pronunțată. Dacă ai astfel de alunițe, se recomandă să ceri sfatul unui medic dermatolog.
Alunițele pot fi dobândite pe parcurs, principalele cauze de apariție fiind expunerea la soare, activitatea hormonală și factorii genetici. Alunițele căpătate au un diametru de maximum 2,5 cm și sunt inofensive, riscul de cancer de piele fiind extrem de redus.
Alunițele atipice: denumirea medicală a acestor alunițe este aceea de nevi displazici. Ele au în general formă inegală, ușor asimetrică. Baza acestora este, de cele mai multe ori, de culoare maroniu-închis, dar în rest coloraţia este de obicei mai degrabă neuniformă. Alunițele atipice prezintă un risc mai crescut de activitate canceroasă, așa că trebuie inspectate de către medicul dermatolog.
Este foarte important să examinezi alunițele de pe corp cât mai des. Notează-ți orice modificări neobișnuite, mai ales în cazul alunițelor congenitale sau atipice, pentru a preîntâmpina din timp eventualele melanoame. Melanomul malign este o formă periculoasă de cancer de piele.
La următoarea vizită de control, cere sfatul medicului inclusiv cu privire la eventualele activităţi suspecte ale aluniţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS