Căpuşa se prinde tangenţial pielii, cu o pensetă fină, şi se îndepărtează ferm, dintr-o singură mişcare
Căpuşa se prinde tangenţial pielii, cu o pensetă fină, şi se îndepărtează ferm, dintr-o singură mişcare

Oricât de panicaţi am fi, nu putem sta departe de natură doar de frica muşcăturilor de căpuşe. Şi nici pe copii nu trebuie să îi izolăm pe asfalt tot din această cauză. O serie de măsuri profilactice sunt de folos, dar mai ales însuşirea unor informaţii de bază pentru scoaterea căpuşelor. Medicul dermatolog rezident, Brigitta Mihai, ne spune cum procedăm în cazul în care am fost muşcaţi de căpuşă.
Cea mai simplă metodă de a dormi liniştiţi după o zi petrecută la iarbă verde sau în grădină este verificarea amănunţită a pielii corpului (adulţii verifică pielea copiilor, iar pentru a observa propria piele se pot folosi de o oglindă). „Căutaţi în toate zonele de pliu (genunchi, antebraţ, gât, pliu inghinal), între degetele de la picioare şi mâini, dar şi pe scalp, după urechi, în zona ombilicală“, explică dr. Brigitta Mihai, citată de csid.ro.

Muşcături de căpuşă – metode de prevenţie

La iarbă verde ori în natură am putea purta haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi de culori deschise, pentru a observa mai uşor eventualele insecte. Ideal este să nu lăsăm zone de piele libere. Putem pune şosetele peste pantaloni, mai ales în cazul în care zona este faimoasă pentru căpuşe. Spălarea corpului – un duş, o baie, imediat ce am intrat în casă scade riscurile de ataşare a căpuşei. Alt sfat este să se folosească pături şi cearceafuri de picnic deschise la culoare pentru a observa dacă apar şi musafiri precum căpuşele la ospăţ.

Am găsit o căpuşă înfiptă în piele, care este pasul următor?

Nu ne panicăm. „Se prinde căpuşa tangenţial pielii, cu o pensetă fină, şi se îndepărtează ferm, dintr-o singură mişcare. Nu se roteşte, nu se apasă, nu se înţeapă cu acul“, explică dr. Brigitta Mihai. Nu încercaţi să aplicaţi diverse substanţe pe căpuşă pentru a o determina să se retragă, căci gestul aparent nevinovat poate duce la eliminarea spirochetelor în momentul în care se va „sufoca“ sub acţiunea preparatelor respective. „Scoateţi căpuşa când aţi identificat-o, în mod corect. Dacă nu aveţi mijloacele de a o face, mergeţi la spital. Adresabilitatea trebuie să fie către o clinică cu serviciu de chirurgie, în cazul adulţilor, respectiv un spital de pediatrie în cazul copiilor“, explică dr. Brigitta Mihai, potrivit csid.ro.

Fotografiaţi căpuşa sau notaţi-i caracteristicile

Următorul pas este să spălaţi zona bine, cu apă şi săpun. Bucăţile restante, în cazul în care există, vor fi lăsate acolo, fără încercarea de a le înlătura prin traumatizarea zonei. „După ce aţi scos căpuşa, analizaţi-o şi notaţi aspectele ei particulare. Puteţi face o fotografie!“, sfătuieşte medicul. E important de ştiut ce tip de căpuşă este, ce dimensiuni are, ce aspect, în ce moment al evoluţiei se află. Nu toate tipurile de căpuşe sunt periculoase. „Căpuşele maronii, de dimensiuni mici (de mărimea unui vârf de creion) sunt căpuşele care pot transmite Borrelia. Acestea mai pot transmite afecţiuni precum Babesioza şi Anaplasmoza“, a mai precizat medicul dermatolog. Necesitatea tratamentului se stabileşte în funcţie de tipul de căpuşă şi de prezenţa simptomelor.

Monica Stuparu
Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.