16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateFetele din Dolj pot fi vaccinate gratuit

Fetele din Dolj pot fi vaccinate gratuit

România este pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin, femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani fiind cele mai afectate. Cancerul de col uterin este provocat, în general, de anumite tipuri de Virus Papiloma Uman (HPV). Având în vedere incidenţa crescută a acestei afecţiuni, în această perioadă, medicii de familie din Dolj desfăşoară o amplă campanie de informare pentru vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV. Vaccinul împotriva virusului papilomatozei umane (HPV) protejează fetele tinere împotriva cancerului cervical care poate surveni la vârsta adultă. Campania se adresează părinţilor care au fetiţe cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani. „Ministerul Sănătăţii a început formalităţile pentru achiziţionarea vaccinului anti-HPV, iar în acest sens a solicitat medicilor de familie din teritoriu o estimare a numărului de cazuri care se pretează la această vaccinare şi care sunt de acord să facă vaccinarea. Medicii de familie consultă părinţii copiilor şi comunică numărul estimativ al acestora Direcţiilor de Sănătate Publică, iar acestea vor trimite ulterior datele la Ministerul Sănătăţii, urmând ca după achiziţionare să demareze vaccinarea“, a spus Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.
Vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV este gratuită şi se realizează la solicitarea părinţilor sau reprezentanţilor legali, care vor formula o cerere către medicul de familie în acest sens. „Este foarte important ca părinţii să se adreseze medicilor de familie pentru a primi informaţii de specialitate de la cei avizaţi să le ofere. În acest moment, noi facem centralizarea solicitărilor, pentru a putea transmite Direcţiei de Sănătate Publică numărul de doze necesare pentru trimestrul actual. Părinţii sunt receptivi, iar în cele două săptămâni de când a demarat campania de informare, la cabinetul nostru avem deja zece solicitări de vaccin din cele 47 de fetiţe care ar putea fi vaccinate“, a spus Carmen Ionescu, unul dintre medicii de familie din Craiova.
În țările care dispun de programe de screening pentru cancerul de col uterin s-a redus în mod substanțial numărul îmbolnăvirilor și deceselor cauzate de această formă de cancer.
„Este incontestabil un vaccin care ar trebui făcut, mai ales înainte de începerea vieţii sexuale. Aceasta este profilaxia primară, dar e indicat şi examenul Papanicolau, care poate ajuta mii de femei să intervină la timp“, a spus dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar mortalitatea din această cauză este de patru ori peste media europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS