24.8 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVârsta optimă pentru a face copii

Vârsta optimă pentru a face copii

Tot mai multe femei aleg să devină mame după vârsta de 30 de ani. Este și rezultatul celei mai recente statistici americane, conform căreia, la ora actuală, numărul femeilor de peste 30 de ani care nasc prima oară este mai mare decât al celor cu vârsta între 20 și 30 de ani. Amânarea maternității are mai multe explicații: studiul prelungit, cariera, un număr mai mare de relații în detrimentul unei singure căsătorii, și lista motivelor poate continua. Însă dacă la 20 de ani teama de a rămâne însărcinată se poate rezolva prin contracepție, la peste 35 de ani, dificultatea de a obține o sarcină poate fi mai greu de tratat.
„Vârsta este considerată la ora actuală cel mai important factor pentru a prezice și fertilitatea, și riscurile unei sarcini. Toate celelalte cauze ale infertilității, până la un punct, pot fi controlate prin tratament, mai poți face ceva. Pentru efectele vârstei nu există nicio soluție eficientă. După 44 de ani, singura opțiune realistă este fertilizarea in vitro (FIV) cu ovocite donate, de la o donatoare tânără. Se poate face FIV cu succes și după 45 de ani și lumea presupune că este vorba de celule proprii. Dar, în cele mai multe cazuri, la aceste vârste, vorbim de tratamente făcute cu donatori. Este singura opțiune, după o anumită vârstă. Peste 90 la sută din celulele reproductive de peste 40 de ani au defecte acumulate de-a lungul vieții. Și oricât am încerca să le îmbunătățim, nu avem cum. Și atunci, va trece mult mai mult timp până să apară sarcina, iar sarcinile vor fi avortate mult mai frecvent. În plus, se elimină foarte multe sarcini fără să se știe. De exemplu, întârzie două-trei zile menstruația; poate fi vorba de o sarcină incipientă pierdută“, spune medicul Laura Drăcea, unul dintre cei mai buni experți români în tratamentul infertilității.
„Problemele de fertilitate apar, în special, în decada 30-40 de ani. În ultimul timp, asistăm la amânarea concepției, multe femei alegând să-și construiască mai întâi cariera și lăsând sarcina pe locul al doilea. Trebuie știut că, după vârsta de 35 de ani, femeile care-și doresc copii trebuie să efectueze investigațiile pentru fertilitate pentru că aceasta scade într-un ritm accelerat în mod natural“, spune medicul Ioan Boleac, cu supraspecializare FIV.
Dacă amânați momentul nașterii primului copil după 30 de ani, medicii vă sfătuiesc să nu ratați un control ginecologic amănunțit înainte de concepție. Este ideal ca acesta să se facă înainte de concepție pentru a depista și trata din timp orice eventuală problemă de sănătate. În plus, un simplu test de sânge vă poate oferi informații despre rezerva ovariană și șansele de a obține o sarcină pe cale naturală.
„Este esențială efectuarea testului AMH, o simplă analiză de sânge care se poate recolta în orice perioadă a ciclului menstrual și care oferă un rezultat rapid. AMH-ul arată care este rezerva ovariană a unei femei. Odată știut acest lucru, femeia este înștiințată de medicul ginecolog ce perioadă de timp mai poate aștepta până să obțină o sarcină. Altfel spus, va ști dacă trebuie să ia rapid hotărârea de a rămâne însărcinată sau dacă acest moment poate fi amânat o anumită perioadă, unul sau doi ani, până când va fi pregătită să facă acest pas“, recomandă dr. Ionela Anghelescu, medic primar ginecolog cu supraspecializare FIV.
Cu cât sarcina se amână mai mult, cu atât scad șansele de a o obține pe cale naturală. În aceste condiții, singura soluție rămâne fertilizarea in vitro, metodă care a împlinit 40 de ani și prin care s-au născut, și în România, mii de copii în ultimii 20 de ani.
„Tratamentul cel mai eficient pentru infertilitate este fertilizarea in vitro. Chiar dacă nu sunt posibile șanse de succes de 100% la o încercare, FIV rămâne metoda cu cele mai bune rezultate. Persoanele tinere, sub 35 de ani, reușesc frecvent de la prima procedură. După 38-40 de ani, calitatea celulelor reproductive scade semnificativ și este nevoie, de obicei, de mai multe proceduri FIV pentru a obține o sarcină viabilă. Chiar și în această situație, eficiența procedurilor FIV este mult mai bună decât în cazul oricărui alt tip de tratament“, explică medicul Laura Dracea.
Specialiștii în tratarea infertilității atrag atenția asupra încă unei situații: nașterea unui copil până la 30 de ani nu înseamnă automat că o a doua sarcină se va obține mai ușor după 35 de ani.
În cazul în care o femeie dorește să amâne o sarcină, o soluție poate fi recoltarea și păstrarea ovocitelor. Crioprezervarea se face cu succes și în România, iar eficiența acesteia este cu atât mai bună cu cât se face la o vârstă mai tânără. Această procedură se recomandă și înaintea unor terapii agresive pentru organism, precum cele pentru cancer, dacă există risc de insuficiență ovariană prematură sau înaintea unor tratamente și intervenții chirurgicale ce pot afecta ovarele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS