16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCeaiul de mentă, bun pentru stomac

Ceaiul de mentă, bun pentru stomac

Ceaiul de mentă aduce numeroase beneficii pentru sistemul digestiv și ajută în tratarea unor afecțiuni. Frunzele de mentă conțin o cantitate mare de uleiuri volatile, substanțe polifenolice și taninuri.
Mentolul produce o uşoară anestezie a mucoasei gastrice, motiv pentru care preparatele din mentă au acţiune antiemetică. Menta stimulează secreţia şi eliminarea bilei datorită prezenţei compuşilor flavonoizi. Menta mai are proprietăţi dezinfectante – datorate în principal taninurilor – precum şi proprietâţi spasmolitice. Mentolul aplicat local are efect antiseptic, analgezic şi decongestionant al căilor respiratorii. Există unele studii care arată că mentolul din mentă are proprietăţi anticancerigene.
Deoarece menta nu conține cafeină, ceaiul de mentă poate fi consumat în orice moment al zilei. El poate fi găsit simplu (realizat doar din frunze de mentă) sau în combinație cu alte ierburi sau fructe. Două grame de frunze de mentă sunt suficiente pentru a prepara o ceașcă aromată de ceai.
Cel mai simplu mod de a prepara un ceai este cu ajutorul unui infuzor metalic sau direct cu plicuri ce conțin frunze mărunțite. Ceaiul poate fi lăsat la infuzat între trei și zece minute. Cu cât infuzia durează mai mult, cu atât băutura va fi mai aromată și mai tare. Pentru a obține toate beneficiile acestei băuturi savuroase, cantitatea de consum recomandată pentru un adult este de două sau trei căni de ceai de mentă pe zi.

Ajută digestia

Poate cel mai cunoscut beneficiu al ceaiului de mentă este acela de a fi un „ceai de stomac“, capabil de a ameliora numeroase probleme digestive. Specialiștii de la Milton S. Hershey Medical Center evidențiază că ceaiul de mentă poate avea efecte benefice în indigestie, diaree, greață, balonare și simptomele sindromului de intestin iritabil.
Mentolul – principalul ingredient activ al mentei – are un efect antispasmodic ce relaxează mușchii stomacali și îmbunătățește fluxul biliar.

Ajută la ameliorarea simptomelor de răceală și gripă

Aceiași specialiști relevă faptul că, în cadrul anumitor teste, menta a reușit să inhibe activitatea anumitor tipuri de microorganisme, precum bacterii, virusuri sau fungi. De aceea, ceaiul de mentă ar putea avea proprietăți antibacteriene și antivirale.
Altă calitate a mentolului este cea de decongestionant, ceea ce duce la fragmentarea mucusului secretat în timpul răcelii. Astfel, ceaiul de mentă poate ameliora simptome precum nasul înfundat și tusea, facilitând, în același timp, expectorațiile și calmând durerile în gât.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS