17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSeleniul protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Seleniul protejează împotriva bolilor cardiovasculare

Mineralul seleniu are un impact imens asupra funcţionării creierului. Celulele nervoase trebuie să aibă seleniu pentru a produce glutation, unul dintre antioxidanţii cei mai importanţi pentru creier.

Cum interacționează seleniul cu vitaminele?

Seleniul asigură, alături de vitamina W, funcționarea normală a tripeptidei glutation. Atunci când există o insuficiență vitaminică apar dificultăți în asimilarea seleniului.
Vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, susține metabolizarea normală a seleniului. Atunci când vitamina C are un nivel sub doza zilnică recomandată apar și probleme în asimilarea seleniului.
Există și o serie de interacțiuni cu vitamina D3 și complexul de B-uri, însă acestea variază de la caz la caz și depind de afecțiunea tratată prin consumul de suplimente cu seleniu (administrate doar la recomandarea doctorului).

Seleniu puţin înseamnă proastă dispoziţie

O dietă bogată în alimente cu seleniu menține inima și vasele de sânge sănătoase. Într-o analiză a peste 20 de studii s-a constatat că o creștere de 50% a nivelului seleniului din sânge este corelată cu o reducere cu până la 24% a bolilor cardiovasculare.
Mai mult, un raport care a analizat studii care includ peste 40.000 de persoane cu boli de inimă a demonstrat că există o legătură între suplimentul de seleniu și o reducere a proteinei C-reactive (este prezentă în sânge atunci când există o inflamație în organism).
Insuficienţa seleniului tulbură dispoziţia oamenilor, posibil din cauza perturbării activităţii neurotransmiţătorilor.
Cercetătorii de la Departamentul American al Agriculturii au supus un grup de bărbaţi tineri fie la un regim alimentar bogat în seleniu, fie la unul sărac în seleniu, timp de trei luni şi jumătate. Alimentaţia bogată în acest mineral a sporit considerabil buna dispoziţie a bărbaţilor. Aceştia au declarat că se simţeau mai „limpezi“ la minte, bine dispuşi, agreabili, stăpâni pe sine, încrezători şi energici. În plus, cu cât tinerii au avut mai mult seleniu în celulele roşii, cu atât s-au simţit mai bine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS