21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAnanasul, bogat în magneziu și cupru

Ananasul, bogat în magneziu și cupru

Ananasul constituie o sursă bogată de micronutrienţi, este sărac în calorii şi, mai mult decât atât, are proprietăţi de luptă împotriva unor afecţiuni, de la inflamaţii şi indigestie până la osteoporoză.
Acest fruct tropical, bogat în cupru, previne formarea cheagurilor de sânge şi bolile osoase. Cuprul stimulează producţia de hemoglobină din organism şi accelerează cicatrizarea rănilor. Carenţa de cupru cauzează osteoporoză, anemie, probleme cu glanda tiroidă şi scăderea numărului de limfocite. Medicii recomandă adulţilor să consume 699 de miligrame de cupru pe zi. Dintre alimentele bogate în cupru fac parte crustaceele şi moluştele, carnea de vită şi ciupercile. O ceaşcă de ananas tăiat cubuleţe asigură aproximativ 151 miligrame de cupru, peste 1/5 din doza zilnică.
Orice dietă care implică un consum regulat de ananas îmbunătățește digestia, contribuind la arderea mai rapidă a grăsimilor, în special a țesutului adipos de la nivelul taliei. Tot bromelaina are proprietăți antiinflamatorii, ameliorând durerile articulare asociate cu diversele forme de artrită. Pacienții cu boli articulare pot face astfel mai multă mișcare, dacă nu sunt împiedicați de disconfortul articulațiilor sensibile și rigide.
Atât conținutul bogat de vitamina C, cât și bromelaina ajută la reducerea cantității de mucus din tractul respirator. Persoanele care prezintă simptomul tusei productive îl pot ameliora consumând ananas proaspăt.
Ananasul este bogat și în magneziu, mineral esențial pentru dezvoltarea sistemului osos și pentru menținerea rezistenței țesuturilor conjunctive. Doar 170 de grame de ananas furnizează 75% din doză minimă recomandată de magneziu. Acest beneficiu este important în special pentru vârstnici, a căror sănătate osoasă devine tot mai fragilă odată cu înaintarea în vârstă.
Un consum frecvent de ananas ar putea ajuta şi la prevenirea degenerescenţei maculare, a astmului şi a hipertensiunii arteriale, întăreşte sistemul imunitar, fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului sangvin şi la prevenirea constipaţiei, iar fitonutrienţii împiedică oxidul nitric şi aminele alimentare să se combine în stomac pentru a forma nitrosamine cu potenţial cancerigen, deci scad riscul de cancer.

Ananas – în cosmetică

Conţinutul crescut de vitamina C din ananas are efecte remarcabile asupra pielii deoarece menţine crescut nivelul de colagen, care răspunde de elasticitatea şi fermitatea acesteia. În plus, betacarotenul ajută la hidratarea şi uniformizarea culorii tenului, iar antioxidanţii previn îmbătrânirea prematură a epidermului.
Din ananas pot fi preparate măşti cosmetice cu rol de curăţare, regenerare şi revitalizare a pielii. O astfel de mască este cea cu ananas şi miere. Se dau prin blender 4 bucăţi de ananas, se adaugă o lingură de miere de albine, o lingură de frişcă şi 2 linguri de făină de ovăz şi se amestecă. Aplică această compoziţie în strat gros pe faţă şi lasă să acţioneze 15 minute, după care îndepărtează cu apă călduţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS