8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUrzicile detoxifică organismul

Urzicile detoxifică organismul

Urzica este atât un aliment, cât și un medicament, iar primăvara poate fi găsită ușor în piețe. Unele dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate ale urzicii includ capacitatea sa de a detoxifia organismul, de a îmbunătăţi eficienţa metabolică, stimularea sănătăţii sistemului imunitar, creşterea circulaţiei, îmbunătăţirea nivelului de energie, minimizarea simptomelor menopauzei, vindecarea bolilor de piele.

Urzicile tratează tenul

Pentru a elimina impuritățile de pe tenul gras, clăteşte-ți fața cu infuzie de urzici şi prepară un ceai cu 250 ml de apă și o lingură de urzici, după care lasă-l la infuzat zece minute și strecoară. Apoi curăță pielea feței și a gâtului cu un tifon îmbibat în infuzia proaspăt preparată.

Urzica îngrijeşte părul gras

Îți poți spăla și clăti părul gras cu apă de urzici (două mâini de rădăcină în doi litri de apă rece pentru zece ore, apoi dă un clocot și strecori după zece minute) pentru a uita de problema îngrijirii sale atente zi de zi.

Scade tensiunea

Urzica uscată (administrată sub formă de ceai, de exemplu, sau pulbere) ajută la subţierea sângelui, scăzând astfel tensiunea şi mărind fluxul sangvin. De asemenea, urzica poate fi folosită contra tromboflebitei şi a trombozelor.
Urzica este benefică atât pentru persoanele care fac sport, cât şi pentru femeile aflate la începutul menstruaţiei sau pentru cele care au intrat la menopauză datorită conţinutului său de magneziu şi a efectului său analgezic. De asemenea, efectul său diuretic ajută la diminuarea presiunii sangvine şi la atenuarea balonării din timpul menstruaţiei.
Sucul de urzici întăreşte imunitatea şi combate anemia, acestea fiind, de altfel, cele mai vechi şi mai cunoscute beneficii ale plantei. Totodată, urzica scade glicemia, fiind un antidot natural împotriva diabetului. Fitoterapeuţii recomandă consumul a două linguri pe zi de suc proaspăt de urzică, timp de trei luni. Infuzia de urzică este indicată şi în combaterea tensiunii arteriale şi a tahicardiilor. Se recomandă o cură de o lună cu trei căni de ceai de urzică pe zi.

Ajută bolnavii de diabet

Nivelul crescut al glucozei în sânge este cauzat de incapacitatea pancreasului de a secreta suficientă insulină, substanţă necesară pentru metabolizarea grăsimilor, carbohidraţilor şi proteinelor. Creşterea glicemiei, peste valorile normale (nivelul normal al glucozei trebuie să fie de 80-120 mg/ 100 ml de sânge) contribuie la apariţia diabetului. O cură de trei luni, cu suc proaspăt de urzici (câte două linguri administrate dimineaţa, înainte de micul dejun) contribuie la scăderea glicemiei, aşa cum arată studiile repetate pe această temă.

Consum de urzici în exces

Printre efectele secundare ale excesului consumului de urzică amintim creşterea coagulabilităţii sângelui, deci la pacienţii cu hipertensiune arterială, ateroscleroză, hemoragii provocate de fibroame (plus alte afecţiuni ) şi vârstnici la care se pot agrava fenomenele circulatorii de tip tromboflebite, arterite – consumul de urzică se va face cu precauţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS