Acasă Sanatate Metode de tratament pentru varice

Metode de tratament pentru varice

-

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste jumătate din populaţia adultă, indiferent de sex sau de vârstă. Unu din cinci români suferă de varice şi, din păcate, foarte puţini apelează la ajutor de specialitate atunci când apar primele simptome ale bolii. Foarte puţini români conştientizează gravitatea varicelor şi se adresează medicului doar atunci când devin foarte supărătoare sau, mai rău, când apar complicaţii de temut: ulcer varicos, tromboflebită superficială.

De ce apar varicele?

În cele mai multe cazuri, îmbolnăvirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afecțiune numită insuficiență venoasă. Boala varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și funcționării neadecvate a valvelor venoase. Datorită gravitației, cantitatea de sânge din venele membrelor inferioare se mărește, determinând creșterea în volum a venelor superficiale ale piciorului, ceea ce face ca, în timp, acestea să devină mai lungi, proeminente, îngroșate și dureroase.
Boala varicoasă poate fi congenitală, apărând la mai mulți membri ai familiei, poate să apară după traumatisme sau răniri ale picioarelor, dar, principala cauză a varicelor este funcționarea proastă a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Aceste valve au rolul de a permite sângelui să circule dinspre laba piciorului spre inimă, împiedicând astfel reîntoarcea lui la nivelul piciorului.

Care sunt principalele metode terapeutice?

Compresia elastică (ciorapul elastic): reduce simptomatologia, previne edemul piciorului și scade riscul apariției tromboflebitei varicoase și al altor complicații venoase. Terapia medicamentoasă (pentoxifilin, detralex) se adresează pacienților cu grade de insuficiență venoasă incipiente (telangiectazii, vene reticulate).
Scleroterapia (injectarea de substanțe sclerozante în vene) se poate aplica atât în cazul telangiectaziilor și al venelor reticulate, cât și în cazul venelor varicoase mai mari. Procedeul este minim invaziv și necesită, de regulă, mai multe ședințe întinse pe o durată de săptămâni.

Metode de prevenire a varicelor

Fie că nu te-ai confruntat cu varicele până acum, fie că ai deja varice într-un stadiu incipient, este crucial să vizezi prevenirea apariției, respectiv complicării lor. Medicii au următoarele sfaturi: evită hainele foarte strâmte, care îngreunează circulația sângelui la nivelul picioarelor; adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată, fără excese, astfel încât să previi obezitatea; fă mișcare și exerciții fizice; evită tocuri înalte și încălțăminte incomodă, nepotrivită că număr; hidratează-te; evită băile fierbinți.
Varicele sunt mai mult decât o problemă estetică. Ele pot afecta, în mare măsură, calitatea vieții de zi cu zi. Cu un stil de viață sănătos și prin vizite regulate la medic, ele pot fi, însă, combătute și vindecate.

Ana-Maria PREDILĂ
Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.