14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCauzele infertilității

Cauzele infertilității

Infertilitatea nu ar trebui să mai fie, în ziua de azi, un subiect tabu. Cauzele pentru care sarcina întârzie să apară pot fi, în proporție foarte mare, rezolvate cu o singură condiție, femeile să nu întârzie vizita la medicul specialist în infertilitate. Factorii ce pot duce la infertilitate de tip feminin sunt numeroși și pot fi de natură hormonală, medicală ori asociați cu un stil de viață mai puțin benefic pentru sănătate, stres, sedentarism.

De la fertilitate la infertilitate e doar un pas. Stresul, poluarea şi stilul de viaţă epuizant îşi pun amprenta asupra sănătăţii şi mai ales a psihicului, iar ignoranţa şi lipsa simptomelor în timp real transformă infertilitatea în inamicul tăcut care adeseori este descoperit când nu mai este nimic de făcut. Infertilitatea este o problemă cu care se confruntă aproximatix 15% din cuplurile din România și este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate. Sarcina este o perioadă foarte importantă în viața unui cuplu, de aceea multe cupluri acordă o mare atenție în planificarea unui copil.
Mai întâi de toate, trebuie să vă spunem că singurul în măsură să determine cauzele și tratamentul infertilității, care diferă de la cuplu la cuplu, este medicul obstetrico-ginecolog. Infertilitatea poate să aibă mai multe cauze.

Sindromul ovarelor polichistice

O primă cauză de infertilitate feminină o reprezintă diagnosticul de ovare polichistice. Acesta produce dezechilibre hormonale și afectează ovulația. Sindromul de ovare polichistice (sau SOP cum mai este cunoscut) apare atunci când organismul produce mai mulți hormoni masculini, ciclul menstrual este perturbat, iar producerea ovulelor de către ovare este mai rară decât ar fi normal sau nu mai are loc.
Acest dezechilibru duce la apariția chisturilor ovariene, obezitate, hirsutism (apariția firelor de par în locuri nedorite – pe față, sâni sau barbă), dar și la apariția sterilității. Odată pus diagnosticul, femeile care se confruntă cu această afecțiune vor urma un tratament medicamentos ce vizează restabilirea ovulației și, implicit, creșterea șanselor de a rămâne însărcinate.

Hipotiroidia

O altă cauză a infertilităţii o reprezintă hipotiroidia. Aceasta se manifestă în condiţiile în care glanda tiroidă produce cantităţi mai mici de hormoni tiroidieni decât ar fi necesari organismului. Hipotiroidia este greu de depistat întrucât în prima fază este asimptomatică.
Când hormonii scad sub limita inferioară, apar următoarele simptome: oboseală, depresie, dureri musculare, scăderea capacităţii de memorare şi concentrare şi creşterea în greutate.
Hipotiroidia este corelată şi cu variate dereglări hormonale, care produc tulburări menstruale sau lipsa completă a acesteia, afectând funcţia de reproducere a organismului feminin şi cauzând sterilitatea feminină. În ciuda acestui fapt, multe femei nu sunt diagnosticate şi tratate, astfel că hipotiroidia rămâne una dintre principalele cauze ale infertilităţii în rândul femeilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS