10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSemne care ascund probleme cu glanda tiroidă

Semne care ascund probleme cu glanda tiroidă

Dereglările endocrine sunt atât de diverse încât sunt cuprinse în zeci de volume. Încercăm să expunem câteva mai frecvente, care trebuie să vă pună semne de întrebare. De fapt, ar trebui să vă conducă spre endocrinolog, ca să obţineţi un diagnostic corect.

Creşterea în greutate

Nu v-aţi schimbat alimentaţia radical, nu faceţi mai puţină mişcare ca de obicei. Vă îngrăşaţi însă şi, uneori, vă creşte tensiunea. Orice îngrăşare aparent fără motiv trebuie să vă trimită la endocrinolog. Această recomandare apare atât în cazul copiilor, cât şi al adulţilor.

Scăderea în greutate

Nu vă bucuraţi dacă, în timp foarte scurt şi fără nici un regim, intraţi în hainele din liceu. Această situaţie presupune investigarea hormonilor tiroidieni în principal, dar şi a hormonului produs de glandele corticosuprarenale, cortizolul. Și tot tiroida se investighează dacă aveţi tot felul de simptome psihiatrice.
Acestea apar de obicei când afecţiunea tiroidiană e avansată, deci prezentaţi-vă de urgenţă la medic. De altfel, şi dacă ajungeţi la medicul psihiatru veţi primi drept recomandare iniţială dozarea hormonilor tiroidieni.

Căderea excesivă a părului

Căderea părului poate fi fiziologică în diverse cazuri, cum ar fi stres, schimbarea anotimpului, schimbarea dietei, sport intens, folosirea excesivă a produselor de îngrijire, dar şi după naştere. Dar căderea părului ca şi îngrăşarea acestuia poate fi cauza unor disfuncţii la nivelul glandelor suprarenale, al ovarelor sau hipofizei.
Atenţie şi la piele! Dacă aceasta devine mai aspră, se îngroaşă, este mată, lipsită de vitalitate, uscată şi rece, e posibilă o hipotiroidie. Dacă pielea devine umedă, subţire, moale, fină la atingere, caldă, e posibilă hipertiroidia.

Atenţie la copii!

La șapte ani intră în funcţiune glandele suprarenale. Aceasta înseamnă, de fapt, debutul adolescenţei. După această vârstă, pot apărea mai multe semne. Este vorba de acnee sau de îngrăşarea excesivă a părului, de apariţia părului pubian şi axilar, de apariţia primei menstruaţii la fete şi de mărirea testiculelor la băieţi. De asemenea, mirosul corpului poate să se schimbe brusc.
Toate aceste semne trebuie să vă trimită la endocrinolog. De asemenea, dacă veţi constata la copiii mici măriri ale sânilor, indiferent de vârstă, sau modificări ale organelor sexuale externe, tot endocrinologul trebuie consultat. În perioada adolescenţei, trebuie să îi măsuraţi şi să îi cântăriţi lunar. O creştere de peste 10 cm anual sau mai mult de 10 kg ar trebui să vă trimită direct la specialist.
Luaţi în calcul că, în timpul celor patru ani cât durează adolescenţa, o vizită la medicul specialist este obligatorie, ca să vă asiguraţi că toate schimbările decurg normal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS