10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateTelefonul mobil și televizorul distrug vederea copiilor

Telefonul mobil și televizorul distrug vederea copiilor

Începând de la vârsta de doi ani, copiii pot dezvolta probleme de sănătate mintală din cauza telefoanelor

Medicii oftalmologi avertizează că problemele de vedere sunt tot mai des întâlnite la copii și, din păcate, de cele mai multe ori, sunt depistate prea târziu. Și profesorii spun că din cauza afecțiunilor oculare cei mici sunt obosiți la ore și devin irascibili. Cauza este cel mai adesea timpul îndelungat petrecut în fața telefonului, tabletei sau televizorului.

Incidența afecțiunilor ochilor este tot mai crescută la copii. Din cauza timpului petrecut în fața telefoanelor și televizorului încă din primele luni de la naștere, copiii ajung să aibă grave probleme de vedere. Un consult oftalmologic de prevenție este foarte important. Practic, controlul se face încă din primele ore de la naștere. Medicul neonatolog este cel care intervine dacă în ziua în care s-a născut copilul observă o afecțiune oculară, de obicei cataracta congenitală.
„Copiii născuți prematur intră într-un screening de urmărire a retinopatiei de prematuritate, aceștia sunt născuți la vârste gestaționale sub 34 de săptămâni și au la naștere mai puțin de 2.200 de grame. Screening-ul de retinopatie de prematuritate se face la șase săptămâni de la naștere. Dacă vorbim de copiii născuți la termen, care prezintă după câteva săptămâni de la naștere un ochi lăcrimat sau lacrimile stagnează în colțul ochiului, controlul se face până la vârsta de patru luni. Controalele de rutină se recomandă și la vârsta de șase luni, un an, apoi la trei ani și dacă totul este în regulă la vârsta de cinci – șase ani“, spune dr. Mihaela Puianu, medic primar oftalmolog.

Un consult oftalmologic de prevenție este foarte important

„Un copil după vârsta de șase ani să nu stea mai mult de o oră pe zi în fața dispozitivelor“

Problemele de vedere sunt adeseori diagnosticate tardiv deoarece cei mici nu sunt întotdeauna capabili să exprime simptomele. Medicii spun că tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu probleme de vedere, asta pentru că petrec prea mult timp în fața tabletei sau telefonului. Controlul regulat la oftalmolog este singura metodă prin care afecțiunile ochilor pot fi prevenite sau corectate.
„Recomandăm ca un copil după vârsta de șase ani să nu stea mai mult de o oră pe zi în fața dispozitivelor. Societatea Americană de Pediatrie recomandă ca micuțul să nu intre în contact cu aceste dispozitive. După împlinirea vârstei de doi ani, este permisă doar interacțiunea cu jocuri. Există însă niște folii speciale care se aplică pe tabletă, telefoane pentru a îndepărta acea lumină dăunătoare ochiului, lumina albastră. Adulții care prin natura meseriei petrec mai mult timp la calculator pot purta ochelari de protecție cu filtru. Acești ochelari se prescriu în orice cabinet oftalmologic. Rata de clipire se reduce foarte mult când stăm la calculator, trebuie să ne amintim să clipim mai des pentru că altfel apare iritația oculară, oboseala oculară. Sunt recomandate lacrimile artificiale în astfel de situații“, explică dr. Mihaela Puianu.

Timpul petrecut în fața telefoanelor poate afecta copiii și emoțional, mental

Copiii de 18 – 24 de luni nu pot procesa imaginea bidimensională percepută prin intermediul ecranelor. Abia după vârsta de un an şi jumătate, creierul face analogii între imaginea virtuală şi cea din viaţa reală. S-a demonstrat că cei mici învaţă cel mai bine din interacţiunea cu persoanele din mediul lor. În acest sens, Academia Americană a relaxat regulile şi permite copiilor sub 18 luni să privească monitoarele pentru o conversaţie video cu o rudă apropiată.
Timpul petrecut în fața telefoanelor poate afecta copiii și emoțional, mental. Cercetătorii de la Universitatea de Stat San Diego și Universitatea Georgia susțin că, începând de la vârsta de doi ani, copiii pot dezvolta probleme de sănătate mintală din cauza telefoanelor. Ei susțin că doar o oră petrecută pe astfel de dispozitive îi poate face pe copii mai predispuși către depresie și anxietate. Aceste activități i-ar putea face mai puțin curioși și mai puțin capabili să-și îndeplinească sarcinile. De asemenea, cercetătorii susțin că micuții ar putea fi mult mai vulnerabili din punct de vedere emoțional și ar avea mai puțin autocontrol.

Limitați timpul petrecut în fața gadgeturilor

Din punct de vedere oftalmologic, lumina emisă de ecrane conţine o parte de lumină extrem de dăunătoare în timp (lumina albastră). Astfel, în timp, expunerea la aceste lungimi de undă scurte este răspunzătoare de apariţia cataractei sau a degenerescenţei maculare legate de vârstă. Există o regulă care spune că distanţa optimă de vizionare este în jur de 3.5 m pentru un ecran de 80 cm, iar la ecranele de 120 cm ar trebui să aibă 5 metri pănă la canapea.
„Descoperim tot mai mulți copii cu probleme de vedere, tot mai mulți copii care poartă ochelari. Cumva este un lucru bun pentru că părinții conștientizează și îi aduc la medic. Înainte copiii nu erau așa des duși la control și descopereau problemele după vârsta de 20 de ani“, conchide dr. Mihaela Puianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS