17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSute de cazuri de gripă în Oltenia

Sute de cazuri de gripă în Oltenia

Situația cea mai îngrijorătoare a apărut în județul Olt unde au fost confirmate 139 de cazuri de gripă și cinci decese

Gripa a făcut victime și în Oltenia. Până acum, sute de oameni din toată regiunea au fost diagnosticați cu gripă. Unii au necesitat internare în spitale, alții au urmat tratamentul indicat de medici acasă. De la începutul sezonului 2018-2019 au fost înregistrate, la nivel național, 120 de decese din cauza acestei afecțiuni, aparent banale.

Gripa a făcut ravagii în România, în ultima perioadă. Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale. Poate avea consecințe severe, ducând în unele cazuri chiar la deces. Gripa este diferită de o răceală, debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate. În Dolj, au fost înregistrate 18 cazuri de gripă și un deces până în acest moment. Numai în ultima săptămână, în județ au fost diagnosticate 2.436 de cazuri de viroze respiratorii.
În Gorj au fost înregistrate cinci cazuri de gripă și două decese, iar în județul Mehedinți medicii au
diagnosticat nouă cazuri de gripă. Până acum, aici nu s-a înregistrat niciun deces din cauza acestei afecțiuni. Ultima raportare a Direcției de Sănătate Publică Dolj arată că au fost înregistrate 980 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii, dintre care 25 au necesitat spitalizare.
Ministerul Sănătății a repartizat către DSP Mehedinți pentru sezonul 2018/2019, 26.270 de doze de vaccin gripal primite și o suplimentare de încă 280 de doze.

Olt: 139 de cazuri de gripă și cinci decese

Situația cea mai îngrijorătoare a apărut în județul Olt, unde au fost confirmate 139 de cazuri de gripă și cinci decese. În toate cazurile de deces la bolnavi cu gripă a fost vorba de persoane adulte, având condiţii medicale preexistente şi fiind nevaccinate antigripal. Cei mai mulţi dintre bolnavii cu gripă, respectiv 56 (peste 40%), sunt din municipiul Slatina, unde au fost confirmate cazuri de gripă şi la copii de la şcoli şi grădiniţe. Numai în ultima săptămână, în Olt au fost depistate și peste 1.600 de cazuri de infecții respiratorii și 620 de cazuri de pneumonie.
„Toate cazurile de gripă confirmate s-au prezentat la SJU Slatina și la Spitalul Municipal Caracal cu simptomatologie compatibilă cu gripa, respectiv: febră peste 39 de grade Celsius, debut brusc, astenie, cefalee, tuse, rinită, coriza, stare generală alterată, motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cu laboratorul. În urma rezultatelor emise de laboratorul din cadrul Institutului «Cantacuzino București», cazurile au fost confirmate cu virus gripal tip A“, spun reprezentanții DSP Olt.

Tipuri de gripă

Virusurile gripale A
În baza a două proteine aflate pe suprafața virusului, ele se împart în subtipuri: hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N). Trebuie să știi că există 18 subtipuri diferite de hemaglutinina (de la H1 la H18) și 11 subtipuri diferite de neuraminidaza (de la N1 la N11). De asemenea, virusurile gripale A pot avea mai multe tulpini diferite. Subtipurile actuale ale virusurilor gripale A întâlnite frecvent la oameni sunt virusurile gripale A (H1N1) si A (H3N2).

Virusurile gripale B
Aceste virusuri nu sunt împărțite în subtipuri, dar se pot divide în linii și tulpini gripale. În prezent, circulă în rândul populației virusurile gripale B care aparțin uneia dintre cele două linii: B/Yamagata și B/Victoria.

Ce este gripa

Gripa este o boală respiratorie extrem de contagioasă, provocată de unul dintre cele trei tipuri de virus Influenza: A, B sau C. Se răspândeşte extrem de rapid cu ajutorul stropilor de salivă proveniţi de la persoane bolnave care tuşesc sau strănută. Alt mod prin care poate fi transmis virusul este prin contactul direct cu saliva unei persoane bolnave, spre exemplu, atunci când se folosesc aceleaşi ustensile de mâncat sau prin sărut.
Trebuie știut că răceala și gripa nu sunt același lucru. Principalul mod de diferenţiere a răcelii şi gripei constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut de a lupta împotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusă în pericol.

Cum prevenim gripa

Dat fiind că sezonul de gripă se estimează că va dura până la finalul lunii martie și chiar începutul lunii aprilie, specialiștii recomandă vaccinarea ca cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirii cu virusurile gripale. Dozele de vaccin pot fi cumpărate din facmacii. O doză costă în jur de 50 de lei.
Măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos, alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.
Altă modalitate de a preveni răspândirea virusului gripal este izolarea la domiciliu în cazul diagnosticării cu gripă și evitarea contactului cu alte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS