12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Remedii pentru tuse

Tusea seacă sau cea iritativă se manifestă în faza incipientă a bolilor respiratorii şi este provocată de iritaţiile mucoaselor care căptuşesc căile respiratorii. Aceasta nu este însoţită de expectoraţie, de aceea poate dura un timp mai îndelungat, devenind foarte obositoare şi greu de suportat. Tusea seacă este neproductivă şi se repetă la scurte intervale, atât ziua, cât şi noaptea. În tratarea acestui tip de tuse sunt recomandate tratamentele adjuvante cu proprietăţi antispastice, antibiotice şi care au un puternic efect calmant, sedativ şi emolient. Există și o serie de leacuri naturale.

Ceai din scoarţă de ulm

Ceaiul din scoarţă de ulm formează o peliculă pe membrana mucoasei faringelui, care stimulează expectoraţia şi ameliorează tusea. Poţi amesteca o linguriţă cu pudră din scoarţă de ulm într-un pahar cu apă rece, la care să adaugi câteva picături de tinctură de lemn dulce, care are proprietăţi antiinflamatoare şi oferă un gust mai bun băuturii.

Ceai de ghimbir cu oregano sau cimbru

Ghimbirul are proprietăţi expectorante, ajută la „ruperea” mucusului format în gât şi te scapă de tusea enervantă. Amestecă trei-patru bucăţele de ghimbir proaspăt (sau două linguriţe de pudră de ghimbir) într-o cană mare de apă clocotită. Adaugă puţin oregano sau cimbru, ierburi care au efecte expectorante, şi consumă acest ceai de două ori pe zi.

Sirop de ridiche neagră

Siropul de ridiche neagră vindecă orice fel de tuse (seacă sau productivă), având și proprietăți imunostimulatoare. Este excelent și pentru copii. Se spală o ridiche neagră și se pune într-un bol ca să nu se răstoarne. La capătul cu frunze se face o scobitură, care se umple cu o linguriță de miere naturală (de preferat de tei).
Mierea – are proprietăți antiseptice și de calmare a tusei. Se poate folosi miere de floarea-soarelui, de tei, de lavandă, miere de conifere, de brad sau mierea de pădure.
Ceapă – ameliorează tusea, dar și durerile de gât și durerile de cap cauzate de sinuzită. Poate fi consumată sub formă de sirop, care se prepară cu miere sau sub formă de ceai, care se poate bea îndulcit tot cu puțină miere.
Ridichea neagră – se spune că este benefică pentru orice tip de tuse. Are proprietăți imunostimulatoare, antivirale, antibacteriene și este foarte benefică pentru a calm accesele supărătoare de tuse. Se ia o ridiche neagră care se spală foarte bine, se scobește și în scobitură se adaugă miere. Se așază lângă o sursă de căldură timp de câteva ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS