25.9 C
Craiova
vineri, 18 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Sanatate Cătina, soluție pentru imunitate de fier

Cătina, soluție pentru imunitate de fier

Cătina se folosea încă din evul mediu pentru tratarea bolilor de piele și a afecțiunilor tubului digestiv. Fructele de cătină sunt foarte bogate în vitamina C, de două ori mai bogate decât măceşele şi de zece ori decât citricele.

Astăzi sunt cunoscute din ce în ce mai multe dintre proprietățile benefice ale cătinei în numeroasele centre de cercetare care există în toată lumea. Chiar și în România, de peste 30 de ani se fac cercetări sistematice asupra cătinei de către Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutic și Institutul de Cercetări Alimentare.

Ce substanțe conține cătina

Cătina este considerat un adevărat panaceu, datorită bogăției de antioxidanți din compoziție. Aceste fructe conțin peste 190 de compuși nutriționali: flavonoide, acizi grași Omega 3, 6, 7, 9 (care mențin sănătatea pielii, părului și unghiilor), vitamina E și betacaroten, un precursor al vitaminei A, care protejează pielea de efectele nocive ale soarelui, minerale (fosfor, potasiu, fier, calciu, magneziu).

Ce afecțiuni poate preveni sau ameliora consumul de miere cu cătină

Preparatele fitoterapeutice din cătină și-au dovedit de-a lungul timpului eficiența în ameliorarea simptomelor ulcerului sau ale tulburărilor gastrointestinale, precum și ale problemelor ginecologice. Însă de departe cel mai cunoscut efect benefic al consumului de cătină cu miere este cel de reducere a inflamațiilor căilor respiratorii, prin fluidizarea secrețiilor. Răceala, astmul, gripa, toate pot fi ameliorate consumând zilnic o linguriță cu cătină și miere, pe stomacul gol.

Combate stresul

Uleiul de cătină are efecte benefice şi împotriva stresului. Cătina este bogată în fosfor şi calciu, în vitamine din grupa B, în vitamina C (după măceş, are cel mai ridicat conţinut de vitamina C). Pentru cei suprasolicitaţi de efort fizic sau intelectual, se recomandă în fiecare zi 20 de picături de ulei de cătină sau patru-cinci linguriţe de fructe proaspete (ori congelate) amestecate cu miere, de trei ori pe zi.

Înlătură anemia

Datorită conţinutului bogat în vitamine şi minerale, cătina este considerată o polivitamină naturală. Persoanele aflate în convalescenţă sau care suferă de anemii, copiii peste şapte ani, femeile care doresc să-şi întărească organismul pot face timp de o lună o cură cu fructe proaspete sau cu suc de cătină. Boabele se storc, iar sucul se amestecă imediat cu miere, în părţi egale. Se lasă să macereze la rece, timp de 24 de ore, apoi se ia câte o ceşcuţă dimineaţa, pe stomacul gol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

ȘTIRI GdS

Rusia aprobă medicamentul antiviral Coronavir şi-l bagă în farmacii

Rusia a autorizat medicamentul antiviral Coronavir, produs de compania R-Pharm şi destinat tratării formelor uşoare şi moderate de COVID-19, a anunţat astăzi...

Comisia semnează al doilea contract pentru a asigura accesul...

Astăzi, a intrat în vigoare un al doilea contract cu o companie farmaceutică, în urma semnării sale oficiale de către Sanofi-GSK și...

Cazuri Covid la şcolile din Dolj. DSP evită să...

7 elevi şi 5 profesori din Dolj au fost confirmaţi cu coronavirus de la începutul anului şcolar în Dolj. Datele au fost...

Medicamentul rusesc Coronavir, aprobat de autorități

Compania rusă R-Pharm a anunțat astăzi că a primit aprobarea pentru Coronavir. Acesta este medicamentul companiei destinat tratamentului pacienților cu Covid-19 care...

Un nou focar Covid în Craiova

UPDATE: DSP Dolj informează că 22 de cazuri noi au apărut la căminul de seniori după testarea periodică la 14 zile. Primele...

Pacienții cu o boală frecventă la români ajung să...

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“, trage un semnal de alarmă cu privire la evoluția cazurilor de coronavirus, la formele severe pe...