10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCând și cum se fac corect aerosoli

Când și cum se fac corect aerosoli

Aerosolii la copil pot fi o metodă eficientă de a-i administra acestuia un tratament cu minimum de reacţii adverse. Este însă important să ştim când ne pot fi de ajutor şi care sunt limitele acestei metode.
Medicul ne poate recomanda administrarea inhalatorie a unor medicamente pentru copil. Acest lucru se întâmplă când cel mic are diferite afecţiuni respiratorii sau complicaţii ale acestora. Pe această cale, medicamentele ajung direct în căile respiratorii. Aici îşi fac efectul terapeutic, fără a pătrunde în organism în cantităţi mari. Afecţiunile cele mai frecvente pentru care sunt recomandaţi aerosolii sunt: infecţiile respiratorii acute şi otitele asociate acestora, astmul bronşic, pneumoniile.

Cum facem aerosoli şi ce dispozitive sunt recomandate?

Aparatul de aerosoli se mai numeşte şi nebulizator. Medicamentele sub formă de lichid se adaugă în recipientul aparatului. Se mai poate adăuga şi un lichid de diluţie, de obicei ser fiziologic. Aparatul foloseşte fie ultrasunete, fie un compresor pentru a forma picături foarte mici de lichid. Rezultatul seamănă cu aburul sau ceaţa, dar nu se foloseşte căldura. Lichidele îşi vor păstra starea de agregare şi nu se vor transforma în vapori. Dacă ar fi expuse la căldură medicamentele nu ar mai avea efect. Medicamentele vor fi inhalate printr-o mască sau o piesă bucală.
Copilul nu trebuie să depună niciun efort. Tot ce trebuie să facă este să respire liniştit „ceaţa“ produsă de aparat.
Deşi pare simplu, aparatele fac zgomot în timp ce funcţionează şi îi pot speria pe micuţi. Până la vârsta de 2,5-3 ani, cei mici nu vor reuşi să utilizeze o piesă bucală. Bebeluşii nu ştiu să respire pe gură. De aceea se recomandă să se utilizeze o mască aplicată direct pe faţă. Masca trebuie să fie în contact cu pielea feţei. Nu se recomandă ţinerea la distanţă a măştii. Chiar şi o distanţă de 1 cm între mască şi faţa copilului poate face să se piardă 50% din substanţele active. Cu cât masca e mai departe, cu atât se va pierde mai mult medicament. Medicamentul se pierde şi dacă cel mic plânge. În timpul plânsului, copiii respiră superficial. În acest mod medicamentele pătrund puţin în arborele respirator. Dacă administrăm aerosoli pentru o afecţiune pulmonară aceştia pot să nu aibă efectul dorit.
Este important să nu confundăm efectuarea de aerosoli sau nebulizări cu inhalaţiile folosind apă fierbinte. Acestea sunt efectuate doar cu uleiuri esenţiale de plante şi nu sunt recomandate la copiii foarte mici.
Când utilizăm nebulizatoarele pentru acasă, este important să nu folosim medicamente pe cale inhalatorie fără a cere sfatul medicului.
Sursa: totuldespremame.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS