20.7 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2019
Acasă Sanatate Obiceiuri care îmbolnăvesc ficatul

Obiceiuri care îmbolnăvesc ficatul

-

Există multe alimente care contribuie la îmbolnăvirea ficatului, însă câteva categorii sunt extrem de periculoase.
Prea mult zahăr nu înseamnă doar risc crescut de carii, ci şi pobleme cu ficatul. În special fructoza este greu de asimilat, fiind transformată în grăsime care se depune pe organe, cauzând ficatul gras. Studiile arată că zahărul în exces este la fel de periculos pentru ficat precum consumul de alcool, chiar dacă nu ai probleme cu greutatea. Aşadar, redu consumul de dulciuri, produse de patiserie, bomboane, dar şi băuturi carbogazoase îndulcite cu fructoză sau zahăr.

Prăjelile

Orice tip de prăjeală este extrem de dăunătoare pentru organism, deoarece se creează produși toxici pentru ficat și colon. Prin prăjire se oxidează și se degradează chiar și grăsimile bune din uleiurile vegetale, din nuci și semințe.
Dă gust mâncării din condimente aromate și nu din rântașuri și prăjeală! Adaugă uleiul, de preferat la finalul preparării.

Sucurile de fructe și băuturile carbogazoase

Sucurile de fructe nu reprezintă altceva decât apa cu zahărul din fructe, care se transformă foarte ușor în grăsime hepatică, iar băuturile carbogazoase conțin doar calorii goale, nonnutritive, coloranți, conservanți și E-uri, care sunt otravă pentru corp și ficat.
Alege să consumi smoothie-uri din fructe și legume în locul sucurilor, pentru a păstra fibrele și antioxidanții benefici care protejează ficatul și organismul și nu îl încarcă inutil cu calorii și zaharuri concentrate.
Bea apă plată sau minerală, după preferințe, aromatizată cu lămâie și mentă, ceaiuri de orice fel neîndulcite, compoturi fără zahăr, cafea cu lapte degresat.

Atenţie la grăsimile trans!

Multe alimente procesate sunt surse bogate în grăsimi trans, considerate de nutriţionişti adevărate bombe calorice, iar de medici, reale pericole pentru sănătate. Astfel de grăsimi sunt trecute pe etichetă drept „grăsimi parţial hidrogenate“ şi sunt responsabile pentru acumularea în exces a kilogramelor, care, după cum am spus mai sus, contribuie la apariţia bolilor de ficat.
Medicii spun că ne putem confrunta cu o boală de ficat atunci când apar următoarele simptome: somnolenţa exagerată, variaţii ale poftei de mâncare, umflarea abdomenului, constipaţia cronică, limba uscată, senzaţia de acru sau amar în gură, umflarea picioarelor sau simptome de depresie. Hidratarea este foarte importantă, aşa că este indicat să beţi doi litri de apă pe zi. Ceaiul de tei sau de mentă ajută la detoxifierea organismului şi este benefic pentru organism.

Ana-Maria PREDILĂ
Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.