9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile boabelor de muștar

Beneficiile boabelor de muștar

Acum trei milenii, muştarul era cultivat, cu sârg, în China. Graţie împăratului Carol cel Mare al Franţei, boabele albe ajung şi în grădinile mânăstirilor din jurul Parisului. De aici până la muştarul de Dijon nu mai era decât un pas… Savoarea lor e nepreţuită în bucătăria internaţională. În afară de condiment în sosuri şi tocăniţe, sunt folosite pentru a „îndulci“ anumite preparate acide şi au şi efect conservant. Sunt benefice pentru sănătate: triptofanul, considerat „aminoacidul fericirii“, se găseşte în cantităţi importante în seminţele de muştar.

Medicament contra balonărilor

Mult timp, boabele de muștar au fost prescrise drept medicament, pentru a alina durerile de stomac, indigestiile, balonările, consti-pațiile… și se mai spunea că sunt un tratament excelent împotriva paraliziei.
Treptat, doctorii au renunțat să le mai prescrie, mai ales că, în cantități mari, puteau provoca intoxicație la bolnavii mai sensibili. Medicina naturistă de azi continuă să laude virtuțile micilor semințe, care pot fi utilizate sub formă de făină, ulei sau suc.

Remediu în caz de gripă

În uz extern, sub formă de cataplasme, bobițele de muștar sunt un excelent remediu în stările gripale: pot descongestiona căile respiratorii în caz de bronșită, alină durerile reumatismale, fac să dispară vânătăile, alungă febra și au efect revulsiv (provoacă o iritație locală a pielii, cu rol de a stimula sistemul nervos sau pentru a face să înceteze o stare inflamatorie).
Înainte de a pune cataplasmele cu făină de muștar, obligatoriu trebuie aplicat pe piele un strat de cremă grasă (vaselină). Cataplasmele nu se utilizează la copiii sub 10 ani sau la persoanele cu piele sensibilă.
Boabele de muștar sunt o sursă excelentă de betacaroten și luteină, antioxidanți puternici care protejează pielea de factorii de mediu nocivi, precum și de vitaminele A,C și K, care constituie o bază excelentă pentru prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Cantitatea mare de sulf din boabele de muștar asigură protecție împotriva infecțiilor fungice, prevenind astfel micozele pielii.

Semințele de muștar stimulează creșterea părului

Uleiul extras din semințele de muștar este o sursă excelentă de vitamina A, un nutrient esențial pentru regenerarea și accelerarea creșterii părului. În același timp, proteinele, calciul, vitamina A, acizii grași omega 3 și omega 6 întăresc rădăcina firului de păr și previn căderea acestuia. Substanțele nutritive oferă părului strălucire, volum și hidratare din plin.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS