6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateA crescut numărul de decese datorate AVC-ului

A crescut numărul de decese datorate AVC-ului

În România, 4 oameni mor în fiecare oră din cauza unui accident vascular cerebral (AVC), iar cei care supravieţuiesc sunt din start condamnaţi.

Doar 3 din cele 5 centre în care ar putea fi trataţi sunt funcţionale, dar şi acolo numărul de paturi este limitat în lipsa de bani. Mai grav este că nu avem nici suficienţi specialişti.

Pentru tratarea accidentul vascular cerebral ischemic grav este nevoie de o intervenţie chirurgicală prin care se înlătură cheagul format pe vasul de sânge.

Intervenția endovasculară este una minim invazivă şi costă în medie 5000 de euro. Se fac însă prea puţine astfel de proceduri pentru număr mare de pacienţi care au nevoie. De pildă, la Spitalul Universitar din capitală anul trecut s-au făcut 30, iar anul acesta doar 13. Medicii spun că mai au bani doar pt 2-3 intervenţii până când vor primi finanţarea pe trimestrul 4.

La noi, însă, nu doar banii sunt problema. În toată ţara există doar 9 medici care ştiu să facă această intervenţie.

Pentru ca în 2 ani să avem cel puţin 22, este nevoie de un ordin de ministru care să stabilească ce criterii trebuie să îndeplinească doctorii care vor fi trimişi la pregătire în străinătate.

Situaţia nu e fericită nici în cazul bolnavilor care fac accidente vasculare cerebrale mai uşoare, care au nevoie de tromboliză, mai ales că autorităţile au scăzut finanţarea de la un an la altul.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că programul pentru pacienţii cu AVC va primi fonduri suplimentare în urma rectificării bugetare. Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii promite că de anul viitor bolnavii care au nevoie de tromboliză vor putea fi trataţi în 43 de spitale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS