Acasă Sanatate Metode de reducere a hipertensiunii arteriale

Metode de reducere a hipertensiunii arteriale

-

Hipertensiunea arterială afectează an de an tot mai multe persoane, de la tineri şi până la persoane vârstnice. În Statele Unite ale Americii sunt diagnosticate 85 de milioane de persoane, iar în România hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor studiului SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune în 2012.
Hipertensiunea arterială nu se vindecă, necesită tratament toată viaţa, iar mulţi dintre pacienţi renunţă la tratament medicamentos în timp. Problemele de sănătate însă nu îi ocolesc. Pentru cei care sunt adepţii medicinei naturiste, iată câteva alimente şi câteva reguli de alimentaţie ce ajută la scăderea tensiunii arteriale crescute. Atenţie, înainte de a începe acest regim alimentar pentru scăderea hipertensiunii arteriale, întrebaţi medicul curant!

Reduceţi sarea

Mulţi dintre cei care primesc diagnosticul de tensiune arterială mărită au tendinţa de a exagera cu consumul de sare. Unii dintre ei au în permanenţă borcanul cu sare la masă, din care se servesc după bunul plac. Trebuie să renunţe la acest obicei. Sună drastic, dar asta nu înseamnă că nu se mai consumă deloc sare. Majoritatea covârşitoare a produselor din comerţ conţin sare: pâine, mezeluri, conserve, pastă de tomate, brânzeturi, sucuri, sosuri.
Pentru confort psihologic şi nevoia de a mai adăuga puţină sare în farfurie, în farmacii şi magazine naturiste se găseşte şi varianta de sare fără sodiu (un amestec ce imită gustul sărat din clorura de potasiu, clorura de amoniu, clorura de magneziu, acid citric).

Slăbirea şi donarea de sânge ajută

Donarea de sânge nu este doar un gest altruist, ci şi unul benefic în cazul celor cu hipertensiune arterială care nu se află sub tratament medicamentos. Se ştie că donatorii de sânge cu vechime au un risc scăzut de a se îmbolnăvi de maladii grave, de a dezvolta boli cardiovasculare, trăiesc mai mult, au un sistem imunitar activ. De asemenea, cei care au un nivel al fierului crescut în organism reglează acest aspect donând sânge.
Pierderea kilogramelor în plus este, de asemenea, recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială, fiind cunoscută legătura dintre inflamaţia produsă de obezitate şi retenţia de sodiu în organism, fapt ce duce la creşterea tensiunii arteriale.

Consumați legume, fructe, ceaiuri, muguri

Aristotel spunea că alimentele trebuie să ne fie medicamente. Iată ce remedii naturale găsim în natură pentru tratarea hipertensiunii arteriale.
Suc de sfeclă roşie (500 ml pe zi). Compuşii săi sunt benefici circulaţiei sângelui, iar conţinutul bogat de antioxidanţi şi nitraţi naturali stimulează producţia de oxid nitric, moleculă ce ajută la menţinerea dimensiunii normale a vaselor de sânge. Gustul se poate îmbunătăţi prin adăugare de zeamă de lămâie, suc de măr.
Infuzie de hibiscus, preferabil neîndulcită. Este un ceai acrişor, reconfortant, cu efect benefic în reducerea tensiunii arteriale. Se pot consuma 1.500 ml pe zi. Diverse studii medicale asociază consumul de ceai de hibiscus cu sănătatea inimii. Proprietăţile diuretice şi antocianinele blochează enzima de conversie a angiotensinei (ACE) – enzimă ce participă la reglarea presiunii arteriale.
Uleiul de susan nu este familiar în coşul de cumpărături al românilor, care ar trebui să ştie că acesta are reputaţia că ajută la scăderea tensiunii arteriale cu 20 de unităţi după doar patru săptămâni de la folosire. Se adaugă crud în salate, supe sau pe pâine. Adiţional, puteţi condimenta gustul iaurtului de dimineaţă cu seminţe de susan proaspăt măcinate (combinate sau nu cu cereale).
Lăstarii din seminţe au, de asemenea, un efect pozitiv în menţinerea unei diete sănătoase. Mugurii de fasole Mung, mugurii de năut au în compoziţie ingrediente ce luptă pentru menţinerea sănătăţii inimii. Se pot adăuga în salate, sandviciuri. Se pot cumpăra din magazinele cu produse ecologice sau se pot produce acasă folosind borcane speciale sau tăviţe din lut. Acest tip de alimentaţie ajută şi la reglarea nivelului colesterolului rău.
De asemenea, medicii ayurvedici mai recomandă pentru reglarea hipertensiunii arteriale: chimen negru, cardamom, piper negru, curcuma.

ȘTIRI VIDEO GdS