14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe schimbări aduce toamna în organism

Ce schimbări aduce toamna în organism

Toamna este sezonul care aduce o serie de schimbări și care influențează foarte mult sănătatea organismului. Variațiile de temperatură, schimbările bruște de la cald la frig, precum și cantitatea scăzută de lumină solară influențează bioritmia internă a organismului. Schimbările climatice afectează nu doar starea vremii, ci și starea organismului. Astfel, umiditatea aerului, curenții de aer, presiunea atmosferică, precum și radiațiile aduc o serie de schimbări fiziologice ușoare, dar care, de multe ori, conduc către boli mai grave, scrie sendo.info.
Principalele schimbări din organism pe care le puteți resimți, odată cu schimbările de vreme, sunt: tulburări de rezistență la nivelul căilor respiratorii superioare (dispnee și apnee) – în special când sunt scăderi bruște de temperatură; agravarea bolilor cardiovasculare, cele mai comune fiind cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială; resimțirea unor boli reumatice, apărute la persoanele meteosensibile – în special când este înnorat, iar temperaturile sunt scăzute; instabilitate psihoemoțională resimțită prin stări de anxietate, somnolență, cefalee și chiar scăderea capacității de concentrare la locul de muncă.
Cum se manifestă sistemul cardiovascular, atunci când se produc schimbări climatice?
Atunci când temperaturile sunt mai scăzute, diametrul vaselor de sânge se îngustează/constrictă, iar inima efectuează o presiune mai mare de a pompa sânge către vene și artere. Acest lucru conduce la creșterea presiunii arteriale. Modificările bruște de temperatură afectează presiunea sângelui. Corpul – inclusiv vasele de sânge – reacționează la schimbări de umiditate, presiune atmosferică, înnorare sau vânt puternic, în același mod în care poate reacționa la frig. Astfel de variații ale tensiunii arteriale strâns legate de vreme sunt mai comune la persoanele în vârstă. Creșterea în greutate și chiar scăderea activității fizice din timpul iernii sunt alte motive pentru apariția aritmiilor și pentru apariția hipertensiunii arteriale. Tot în această perioadă, se constată o creștere tot mai mare a frecvenței accidentelor vasculare cerebrale.

Care sunt principalele măsuri pe care trebuie să le aveți în vedere?

Pentru că trebuie să acordați o importanță foarte mare sănătății organismului, mai ales în timpul sezonului rece, este recomandat să: aveți o îmbrăcăminte adecvată temperaturilor, dar să evitați în același timp supraîncălzirea organismului; consumați cât mai multe citrice, lactate, alimente bogate în acizi grași Omega3, multe vitamine și minerale (vitamina B6, magneziu, seleniu, zinc, potasiu) și alte alimente recomandate pentru tensiunea arterială; evitați purtarea hainelor umede, întrucât puteți suferi de pneumonie sau de o răceală severă, care va decompensa boala cardiovasculară; evitați trecerile bruște de la cald la rece; evitați părăsirea domiciliului, atunci când se resimt temperaturi sub 0 grade Celsius, în special pentru persoanele care suferă de probleme respiratorii (astm bronșic) sau au probleme cu tensiunea arterială; monitorizați constant valorile tensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiometru digital, astfel încât să puteți lua din timp măsurile de siguranță potrivite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS