16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente pentru un mic dejun sănătos

Alimente pentru un mic dejun sănătos

Majoritatea oamenilor sunt de părere că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei pentru că îţi asigură energia necesară pentru întreaga zi, stimulând metabolismul.
Cu toate acestea, alimentele populare care se consumă la micul-dejun, precum gogoşile, produsele de patiserie şi clătitele sunt bogate în grăsimi saturate şi zahăr şi conţin puţine proteine sau fibre, potrivit sfatulmedicului.ro. Un mic dejun sănătos este unul care conţine alimente nutritive care oferă energie şi saţietate, ce ajută la prevenirea exceselor alimentare.
Există o serie de alimente recomandate de specialişti pentru a fi consumate la micul dejun, primul pe listă fiind fulgii de ovăz, o adevărată forţă nutritivă. Conţin betaglucan, o fibră care ajută la senzaţia de saţietate pe o perioadă mai lungă de timp şi scade nivelul colesterolului din sânge.
Fulgii de ovăz sunt bogaţi în antioxidanţi, acizi graşi Omega-3, folați şi potasiu. Un studiu a arătat că persoanele care au consumat fulgi de ovăz la micul-dejun s-au simţit mai sătule, mâncând mai puţin la prânz, decât cele care au consumat, de exemplu, fulgi de porumb. Acest lucru a fost valabil la persoanele supraponderale.

Ouăle

Ouăle se află printre cele mai populare alegeri pentru micul dejun. Sunt nutritive şi conţin proteine de înaltă calitate. Unii oameni sunt de părere că ouăle sunt nesănătoase din cauza cantităţii de colesterol pe care o conţin. Totuşi, colesterolul alimentar din ouă are un impact minor asupra colesterolului rău sau a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) din sânge. Un mic studiu privind persoanele cu risc crescut de a dezvolta diabet zaharat tip 2 sau boli cardiovasculare a constatat că mărirea consumului de ouă a dus la ameliorarea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, a redus circumferinţa taliei, greutatea şi grăsimea corporală.

Nucile şi untul de nuci

Dacă o persoană nu mănâncă produse de origine animală, consumul de nuci este o altă modalitate excelentă de a obţine suficientă proteină în organism. Nucile conţin antioxidanţi, magneziu, potasiu şi grăsimi sănătoase. Conform unui studiu, persoanele care au consumat nuci de şapte sau de mai multe ori pe săptămână au avut un risc cu 20% mai mic de deces comparativ cu persoanele care nu au mâncat nuci.
Untul de nuci este foarte versatil. Oamenii pot întinde untul de nucă pe pâine integrală sau îl pot consuma împreună cu fulgi de ovăz sau iaurt.
Tipurile sănătoase de unt de nuci sunt: de arahide, de migdale, de caju, de alune de pădure.

Cafea şi ceai

Consumul de cafea la micul dejun este des întâlnit datorită conţinului său de cofeină. De asemenea, cafeaua oferă alte beneficii pentru sănătate datorită antioxidanţilor pe care îi conţine, antioxidanţi care ajută la combaterea inflamaţiei. Un studiu făcut de Asociația Americană a Diabetului recomandă consumul de cafea obişnuită sau decofeinizată pentru că scade riscul apariţiei diabetului de tip 2. De asemenea, cercetătorii sugerează faptul că anumite componente ale cafelei reduc concentraţia de glucoză din sânge.
Ceaiul negru, verde sau alb conţin antioxidanţi, însă ceaiul verde este cel mai sănătos dintre ele. Conform unui studiu, ceaiul verde poate ajuta la arderea grăsimilor şi a pierderii în greutate. Aceste ceaiuri conţin cofeină, dar nu atât de multă precum cafeaua. Ceaiul ajută la menţinerea hidratării organismului.

Fructele de pădure

Fructele de pădure de toate felurile, precum afinele, căpşunile, zmeura şi murele, reprezintă o modalitate excelentă de a-ţi începe dimineaţa. Au un conţinut scăzut de calorii, sunt bogate în fibre şi conţin antioxidanţi care luptă împotriva bolilor. Un studiu al Asociaţiei Americane a Inimii a arătat o asociere între aportul ridicat de antioxidanţi găsit în fructele de pădure şi riscul mai scăzut de atac de cord la femeile tinere. Fructele de pădure pot fi consumate cu cereale, fulgi de ovăz sau iaurt.

Seminţele de in şi iaurtul grecesc

Seminţele de in sunt bogate în acizi graşi Omega-3, proteine şi fibre. Beneficiile sale pentru sănătate includ scăderea nivelului de colesterol din sânge, îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină, scăderea zahărului din sânge şi chiar protejarea împotriva cancerului de sân. Le puteţi mânca și cu iaurt sau fulgi de ovăz. Iaurtul grecesc este o altă sursă excelentă de proteine recomandată ca mic dejun. Este gras şi cremos şi conţine mai multe proteine decât iaurtul obişnuit.
De asemenea, iaurtul grecesc este bogat în calciu şi conţine probiotice care ajută la menţinerea sănătăţii tractului digestiv şi a sistemului imunitar. Îl puteţi consuma cu fructe de pădure sau unt de nuci.

Brânza de vaci (brânza Cottage)

Branza Cottage este altă sursă excelentă de proteine. Un studiu a arătat faptul că brânza cottage ajută la diminuarea poftei de mâncare în mod la fel de eficient ca ouăle. De asemenea, brânza cottage este bogată în vitaminele B, vitamina A şi calciu. Puteţi consuma brânză cottage simplă sau să o amestecaţi cu alte alimente savuroase, precum ardei, ceapă, fructe şi nuci.

Bananele

Bananele sunt o modalitate rapidă pentru un mic dejun nutritiv şi reprezintă o bună gustare pentru a ţine departe foamea. Bananele conţin amidon rezistent. Acest tip de amidon rezistă proceselor digestive din intestinul subtire, fiind eliminat prin intestinul gros, ajutând la menţinerea sănătăţii digestive. Bananele necoapte au mai mult amidon rezistent decât cele coapte care conţin mai multe zaharuri naturale. Bananele sunt o sursă importantă de potasiu, care ajută la menţinerea tensiunii arteriale. Un mod excelent de a consuma banane este în combinație cu unt de nuci, fulgi de ovăz sau cereale.
Când consumaţi micul dejun, asiguraţi-vă că alegeţi alimentele care sunt bogate în substanţe nutritive. Alegând cele mai bune alimente pentru micul dejun, vă veţi stimula metabolismul şi veţi scăpa de foamea excesivă pentru tot restul zilei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS