3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUPDATE Pliante anti-vaccinare ce conțin informații false și folosesc fraudulos siglele Ministerului Sănătății și UNICEF, distribuite în cutiile poștale: "Vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați"

UPDATE Pliante anti-vaccinare ce conțin informații false și folosesc fraudulos siglele Ministerului Sănătății și UNICEF, distribuite în cutiile poștale: „Vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați”

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, prezent la Craiova, a declarat cu privire la că ministerul „se delimitează de orice acţiune de acest tip, legată de vaccinare“.

Asociația „Pro Decizii Informate”, care a tipărit și distribuit pliante anti-vaccinare în cutiile poștale, este membră a Coaliției pentru Familie

Asociația ‘Pro Decizii Informate’, care a tipărit și distribuit pliantele anti-vaccin ce conțin informații false despre vaccinare, de tipul „vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați”, „vaccinarea îți poate distruge copilul pentru întreaga viață” sau „pesticide în vaccinuri”, și a folosit abuziv siglele Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF, este membră a Coaliției pentru Familie, potrivit site-ului oficial al CpF, unde sunt trecuți toți membrii organizației, scrie Hotnews.

Coaliția pentru Familie a devenit cunoscută după ce a anunțat că a strâns 3 milioane de semnături pentru inițierea unui referendum de modificare a articolului din Constituție care definește familia și care ar urma să fie reformulat ca „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

Ştire iniţială 

Pliante anti-vaccinare care conțin informații false, de tipul „vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați”, vaccinarea îți poate distruge copilul pentru întreaga viață” sau „pesticide în vaccinuri”, au fost distribuite în ultimele zile în cutiile poștale ale bucureștenilor, semnalează deputatul Pro România Gabriela Podașcă, scrie Hotnews. Mai mult, materialele folosesc, în mod fraudulos, siglele Ministerului Sănătății, Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF. În România a fost declarată, în septembrie 2016, epidemie de rujeolă, fiind înregistrate până acum 15.109 cazuri. De asemenea, proiectul legii vaccinării stă blocat de un an în Parlament, în plină epidemie de rujeolă soldată cu 59 de morți (cea mai gravă din Europa).

Pliantele primite în cutiile poștale direcționează către site-ul pro-decizii-informate.ro, pe a cărui pagină de deschidere scrie că „Asociația Pro Decizii Informate doreşte ca toţi copiii să crească liberi şi sănătoşi, fără riscuri de îmbolnăvire gravă din cauza vaccinării în masă pe baza unor decizii neinformate. Ne preocupă problematica vaccinării, pentru sănătatea şi viitorul mai bun al copiilor noştri. Autorităţile medicale se află într-un conflict de interese datorită legăturilor cu industria farmaceutică, acest site pune sub semnul întrebării informaţiile oferite de autorităţi şi îndeamnă părinţii la informare individuală, independentă.” Deputatul Pro România Gabriela Podașcă, cea care a semnalat cazul, solicită de urgență ca Ministerul Sănătății „să iasă public și să infirme asocierea cu această campanie și în același timp să facă demersurile necesare pentru aplicarea sancțiunilor legale împotriva celor care se fac vinovați de răspândirea acestor materiale”. Gabriela Podașcă reclamă și „inerția autorităților și lipsa de soluții în combaterea rujeolei, care continuă să facă victime în România”.
Așteptat cu nerăbdare de medici, care se plâng că în țara noastră „mor copii de boli care pot fi prevenite prin vaccinare”, dar considerat „controversat” de adepții curentului anti-vaccin, proiectul de lege a vaccinării, care așteaptă de un an în Parlament, aduce câteva prevederi-cheie: obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, posibilitatea ca părinții care refuză să își vaccineze copiii să fie amendați, obligativitatea ca Ministerul Sănătății să asigure, în avans, un stoc de vaccinuri cel puțin egal cu necesarul anual și interzicerea accesului unui copil nevaccinat în comunitate (grădiniță sau școală) în cazul în care în comunitatea respectivă are loc o epidemie. Proiectul de lege riscă însă să fie golit de conținut: 95 de parlamentari susțin o serie de amendamente depuse de deputatul PSD Cristina Dumitrache, care vrea „eliminarea sancțiunilor excesive”. Vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) are cea mai mare rată de refuz dintre vaccinurile din România și înregistrează o valoare mai mare de refuz în mediul urban decât în cel rural, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS