14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateStatul canadian a dat în judecată 40 de companii farmaceutice și producători de analgezice

Statul canadian a dat în judecată 40 de companii farmaceutice și producători de analgezice

British Columbia, una dintre provinciile canadiene care a fost cea mai afectată de supradoza cu analgezice puternice, a anunțat ieri că a intentat un proces împotriva a peste 40 de companii farmaceutice care produc sau comercializează un anagezic foarte puternic care a provocat mii de decese în Canada, scrie Le Monde, potrivit Hotnews.

Acesta este primul proces de acest tip din țară. Administrația provinciei speră să recupereze astfel câteva milioane din dolarii folosiți pentru acoperirea costurilor presupuse de acordarea serviciilor medicale și spitalizare pentru cei care au primit aceste analgezice pe rețetă. „Este timpul ca acele companii care furnizează cetățenilor analgezice pe bază de opiu să își asume responsabilitatea în termeni de costuri financiare și umane pe care produsul lor l-au presupus pentru atâtea familii“, a declarat ministrul justiției din British Columbia, David Eby.

Companiile farmaceutice sunt, în mare parte, americane și canadiene. Printre ele se află și Pursue Pharma, a cărui produs, OxyContin, este suspectat că a cauzat epidemia narcoticelor din America de Nord. Potrivit autorităților statale, producătorii și distribuitorii acestor medicamente au apelat la tehnici înșelătoare de marketing, ascunzând adevăratele riscuri la care se expun consumatorii.

Criza narcoticelor a făcut peste 4 000 de victime în 2017 în Canada, în mare parte din cauza supradozei cu fentanyl, un analgezic foarte puternic. Aproape 90% dintre cele 3 987 de decese raportate anul trecut au avut loc în trei provincii canadiene: British Columbia, Ontario și Alberta.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS