8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBoala care afectează zeci de mii de olteni

Boala care afectează zeci de mii de olteni

Bolnavii de cancer mor cu zile, fără șansa la diagnostic precoce, uneori fără șansa la tratament sau radioterapie.

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar în fiecare an în România. Anual, 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, după cum arată datele furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
În Dolj, la finalul anului 2017, se aflau în evidența Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) aproape 24.705 bolnavi de cancer. Numai anul trecut, în județ au fost diagnosticați peste 2.488 de pacienți bolnavi de cancer. La nivel național, situația este și mai îngrijorătoare: zilnic mor 130 de oameni din cauza cancerului. Cu toate acestea, nu există nici un program de prevenție bine pus la punct pentru această afecțiune. România rămâne în fruntea Europei ca număr de decese provocate de cancerul ovarian, de sân și de col uterin. Și mai grav este că avem din ce în ce mai multe femei care se îmbolnăvesc, în timp ce în UE incidența este în scădere. Teoretic, în România există programul național de depistare precoce activă a cancerului prin screenig organizat. În realitate, pacienții ajung la medic târziu, atunci când boala se află în stadiu avansat, tocmai pentru că nimeni nu îi încurajează să meargă să facă investigații atunci când nu îi doare nimic, așa cum se întâmplă în alte țări.

În județul Olt au fost înregistrați, în total, 12.953 de pacienți bolnavi de cancer, în 2017

România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității prin cancer din Europa și asta pentru că pacienții descoperă boala târziu, iar accesul la tratament este limitat. Deși datele sunt îngrijorătoare, măsurile întârzie să apară. „La bărbaţi, suntem pe locul trei în Europa la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian, pe locul șase la incidenţa celui hepatic, pe locul opt la incidenţa cancerului pulmonar şi pe locul zece la cancerul pancreatic. La femei, ocupăm primul loc între ţările europene la cancerul de col uterin, locul șase la cel hepatic şi locul opt la cel pulmonar. Cumulat, pentru ambele sexe, suntem pe locul trei la neoplasmele cavităţii buco-faringiene, locul cinci la cancerul laringian şi locul șase la neoplasmul hepatic“, spune un medic specialist în sănătate publică.
În județul Olt au fost înregistrați, în total, 12.953 de pacienți bolnavi de cancer, în 2017. Cei mai mulți trăiesc în mediul rural, peste 7.200.

În Dolj, aproape 3.000 de femei suferă de cancer la sân

În Mehedinți, în anul 2017 au fost luate în evidență 938 de cazuri de cancer, iar numărul total de bolnavi rămași în evidență este 6.984. Sunt statistici îngrijorătoare. Cel mai întâlnit tip de cancer în Mehedinți este cancerul mamar. La fiecare trei ore moare de cancer la sân o femeie, iar la fiecare oră un nou caz este diagnosticat, arată datele făcute publice de Coaliția pentru Sănătatea Femeii. În Dolj, aproape 3.000 de femei suferă de cancer la sân. Sunt statistici îngrijorătoare, care se traduc în vieți pierdute din cauza faptului că de cele mai multe ori femeile descoperă boala cu întârziere. 90% din cazurile noi de cancer sunt depistate târziu (în stadiile II, III și IV). În România încă nu există un program de prevenție pentru acest tip de cancer. Medicii spun că este important ca femeile să conștientizeze importanța investigațiilor de prevenție și să meargă să facă o mamografie.
La Spitalul Județean de Urgență Craiova există singurul mamograf digital din Oltenia. A fost achiziționat în 2014 și numai anul trecut peste 2.000 de femei din toată regiunea au făcut aici mamografie. „Avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru mamograf. Lunar, în jur de 300 de femei beneficiază gratuit de investigații. Atunci când se termină plafonul, cine nu vrea să aștepte plătește 75 de lei. Urgențele au prioritate“, spun reprezentanții spitalului.

Diagnosticul rapid și accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor șansele de supraviețuire

Peste 1.000 de doljeni suferă de cancer bronhopulmonar. Multe dintre cazuri sunt tratate și la Spitalul Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia. Medicii spun că numărul pacienților a crescut în ultimii ani. Mai grav este că boala afectează și tinerii care au până în 30 de ani. Diagnosticul rapid și accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor șansele de supraviețuire de la 11% la 55%, numai că sistemul medical românesc are multe lipsuri în tratarea pacientului bolnav de cancer.
În spitalele din România, peste 2.300 de pacienți încep anual lupta cu cancerul pulmonar. Boala îi învinge pe 90% dintre ei. Numai în Dolj, anual, pe fișa a peste 300 de pacienți este scris cruntul diagnostic. Cancerul pulmonar omoară anual mai multe persoane decât cancerul de sân și de prostată la un loc.
În ciuda tratamentului chimioterapeutic, majoritatea bolnavilor mor în primele 12 luni şi mai puţin de 5% supravieţuiesc cinci ani după diagnosticare.

Cazurile de cancer sunt tot mai frecvente și în județul Olt

Cancerul de col uterin este o afecțiune de care suferă multe femei dintre Oltenia, dar și din țară. Numai în Dolj figurează în evidențele medicilor în jur de 2.000 de cazuri.
În Mehedinți, la 31 decembrie 2017 se aflau în evidență 731 de cazuri de cancer de col uterin, dintre care 49 de cazuri nou apărute în acest an (23 – urban, 26 – rural). „Comparativ cu anul 2016, numărul pacientelor cu cancer cervical este în ușoară creștere, fiind înregistrate, la 31 decembrie 2016, 698 de cazuri, dintre care 49 noi (19 – urban, 30 – rural). Prevenția prin testarea Babeș-Papanicolau după un calendar adaptat vârstei și factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital în medicina de familie“, atrag atenția medicii din cadrul DSP Mehediți.
Cazurile de cancer sunt tot mai frecvente și în județul Olt. 44 de femei au murit din cauza cancerului de col uterin, după cum arată evidențele DSP Olt.

Mii de femei din Oltenia suferă de cancer de col uterin

Incidenţa cancerului de col uterin în România este dublă faţă de media europeană şi aproape dublă faţă de cea a Europei Centrale/Est. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening. Spitalul Județean de Urgență Craiova este centrul regional din Oltenia care derulează programul național de prevenție a cancerului de col uterin. Programul de prevenție a cancerului de col se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. Ca acesta să funcționeze, medicii de familie înscriși în program ar trebui să cheme la control periodic femeile, să le informeze și să le elibereze un formular în baza căruia pot să beneficieze gratuit de testul Babeș-Papanicolau. Problema este că doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în acest program și puține femei conștientizează importanța unui control de rutină. Nevoia de prevenție este însă foarte mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS