14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolile care ucid cei mai mulţi români

Bolile care ucid cei mai mulţi români

Cancer. TBC. Hepatită. Mortalitate infantilă. Mortalitate maternă. Sunt doar câteva dintre bolile care ucid cei mai mulți români și care ne țin în fruntea listei negre a Uniunii Europene. România are cel mai slab sistem medical din Europa, după cum arată statisticile Indexului European al Consumatorului de Sănătate. Ţara noastră înregistrează în continuare mari probleme când vine vorba de mortalitatea infantilă și supravieţuirea în cazurile de cancer. La fiecare cinci ore, în România, un copil mai mic de un an moare, iar lista problemelor este lungă.

România este țara cu cei mai puțini bani alocați pentru cheltuielile cu medicamente, servicii medicale. De aici vine și rata mortalității mai ridicată decât în alte țări. La medicamente per capita, România cheltuieşte 216 euro, Ungaria – 413 euro, iar Belgia – 550 de euro. Media europeană este de 350 de euro. Corupție, mortalitate ridicată, tratamente fără rezultate, lipsa de comunicare. Sunt doar câteva dintre problemele de care se lovesc bolnavii. România înregistrează în continuare mari probleme când vine vorba de mortalitatea infantilă și supravieţuirea în cazurile de cancer. La fiecare cinci ore, în România, un copil mai mic de un an moare. Așa am ajuns să fim pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă. Urmărirea gravidei și a copilului lasă de dorit.
Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, și tot anual 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, după cum arată datele furnizate de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer. Datele ne plasează tot pe primele locuri în Europa. Problema cea mare vine din accesul la radioterapie. Aparatele de radioterapie acoperă doar 15% din necesar.

În România mor cele mai multe femei din Europa din cauza cancerului de col uterin, peste 2.000 anual

Raportul Național privind Starea de Sănătate a Populației României 2016 arată că la noi în țară cancerul de col uterin este de peste șase ori mai mare decât în Olanda, de cinci ori mai mare decât în Marea Britanie, de peste patru ori mai mare decât în Germania, de două ori mai mare decât în Polonia și cu 50% mai mare decât în Bulgaria. De ce a ajuns România aici? Avem un program de prevenție care a eșuat. Centrele de iradiere sunt insuficiente. Pacientele nu sunt informate, ajung la medic când este prea târziu, iar la susținerea psihologică de care au nevoie femeile și familiile lor zdruncinate de suferință statul nu se gândește. Aproape 2.000 de femei din Dolj suferă de cancer de col uterin, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Cele mai multe cazuri noi de TBC pe an din UE

România are o statistică neagră și în privința bolilor infecțioase. În fiecare zi, trei români mor din cauza tuberculozei. Suntem ţara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri noi de TBC pe an.
Îngrijorător este și faptul că România notifică mai mult de o treime din toate cazurile de tuberculoză multirezistentă la medicamente. Bolnavii de tuberculoză din România duc o luptă cruntă cu boala, cu neajunsurile din sistemul medical, dar și cu stigmatizarea. Deși vorbim de o boală vindecabilă, care în multe state nu mai ridică mari probleme, în România apar anual 15.000 de cazuri noi. Numărul mare de noi pacienţi din țară este în strânsă legătură cu faptul că, în prezent, există o serie de obstacole în ceea ce priveşte depistarea eficientă şi tratarea pacienţilor cu tuberculoză. Mai grav este că tot în România se găsesc și cele mai multe cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TB MDR), o formă severă a bolii. În prezent, doar 60% dintre pacienţii cu TB MDR sunt identificaţi, principalele cauze fiind numărul mic de centre pentru diagnostic şi perioada mare de spitalizare, minimum șase luni, iar dintre aceştia, doar 20% sunt trataţi cu succes. Soluţia pentru îmbunătăţirea acestei statistici este accesul la tratamente cu medicamente de linia a doua, care oferă posibilitatea vindecării mai rapide, reduc timpul petrecut în spital şi îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor.
În România, hepatita este o problemă de sănătate publică. Ne aflăm pe primul loc la nivel european, din punct de vedere al numărului total de cazuri de hepatită C. Rata generală de depistare a acestei boli este foarte scăzută în România, iar majoritatea pacienților sunt diagnosticați în contextul unor analize sau la internarea în spital pentru alte afecțiuni. Oltenia are o incidență la hepatita C mai mare decât incidența pe țară, în jur de 4-5%.

Țara cu cea mai mare rată a mortalității infantile

România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate infantilă, dar și care cheltuiește cel mai puțin pentru sănătatea și educația populației, după cum arată un studiu al Institutului Național de Statistică (INS). Și în Oltenia, mortalitatea infantilă este ridicată. Pe lângă lipsa de dotare a unor secții, medicii spun că alte cauze importante sunt nivelul socio-economic scăzut, dar și neadresabilitatea la timp spre serviciile medicale.
O mare problemă pentru pacienții români este faptul că atunci când ajung în spital sunt nevoiți, în multe situații, să își cumpere singuri medicamentele și materialele sanitare de care au nevoie, chiar dacă plătesc lunar contribuție la sănătate. Asta pentru că acum cine plătește contribuție la sănătate trebuie să-i țină în spate și pe cei neasigurați. Din totalul celor 18 milioane de asigurați, doar jumătate sunt și contribuabili.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS