Acasă Sanatate 3 din 5 nou-născuți nu sunt alăptați în prima oră de viață

3 din 5 nou-născuți nu sunt alăptați în prima oră de viață

-

Alăptarea în prima oră după naștere este esențială pentru salvarea vieții nou-născuților. Aproximativ 78 de milioane de nou-născuți – sau trei din cinci – nu sunt hrăniți la sân în prima oră de viață, confruntându-se astfel cu un risc crescut de deces și dezvoltare de boli și cu șanse reduse de a continua alăptarea, susțin UNICEF și OMS într-un nou raport. Majoritatea acestor copii se nasc în țări cu venituri mici și medii.

Raportul arată că nou-născuții care sunt alăptați în prima oră de viață au șanse sporite de supraviețuire. Chiar și un decalaj de câteva ore după naștere poate avea consecințe potențial mortale. Contactul piele pe piele cu mama, împreună cu suptul la sân stimulează producția de lapte a mamei, inclusiv a colostrului, denumit și „primul vaccin“ al nou-născutului, care este extrem de bogat în nutrienți și anticorpi.
„În fiecare an, milioane de nou-născuți nu se bucură de beneficiile alăptării timpurii. De cele mai multe ori, motivele pentru care se întâmplă acest lucru pot fi schimbate. Pur și simplu, mamele nu primesc susținere suficientă pentru a alăpta în acele momente esențiale după naștere, nici chiar din partea personalului medical din maternități“, spune Henrietta H. Fore, director executiv UNICEF.
„Ca parte a proiectului-pilot Pachetul Minim de Servicii în Bacău, asistenții comunitari și mediatorii sanitari încurajează în mod constant alăptarea. Inițierea alăptării în prima oră este ca și cum i-ai administra copilului primul vaccin. Cercetările internaționale arată că alăptarea oferă avantaje semnificative atât pentru copil, cât și pentru mamă, precum și pentru societate. Reduce riscurile pentru mai multe boli pe întreaga durată a vieții“, declară Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Alăptarea le oferă copiilor cel mai bun start în viață posibil

Conform raportului, ratele alăptării în prima oră după naștere sunt cele mai crescute în Africa de Est și de Sud (65%) și cele mai mici în Asia de Est și în Pacific (32%). Aproximativ 9 din 10 copii născuți în Burundi, Sri Lanka și Vanuatu sunt alăptați în prima oră de viață, spre deosebire de 2 din 10 copii alăptați în Azerbaidjan, Ciad și Muntenegru.
„Hrănirea la sân le oferă copiilor cel mai bun start în viață posibil. Trebuie să urgentăm extinderea susținerii mamelor – fie că vorbim despre membrii familiei, lucrătorii din domeniul medical, angajatori sau guverne, astfel încât să le ofere copiilor startul în viață pe care îl merită“, spune dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director-general al OMS.
Raportul Capture the Moment, care analizează date din 76 de țări, a constatat că, în ciuda importanței alăptării timpurii, prea mulți nou-născuți sunt lăsați să aștepte prea mult din diferite motive, precum: hrănirea nou-născuților cu alimente sau băuturi, inclusiv formule de lapte. Practici comune precum eliminarea colostrului, o persoană mai în vârstă care îl hrănește pe bebeluș cu miere sau personalul medical care îi administrează copilului un lichid specific, precum apă cu zahăr sau o formulă de lapte, întârzie primul contact crucial al nou-născutului cu mama sa.
Creșterea numărului de nașteri prin cezariană la cerere este o altă cauză. Un studiu efectuat în 51 de state arată că ratele începerii alăptării timpurii sunt în mod semnificativ mai mici în rândul nou-născuților prin cezariană. În Egipt, doar 19% dintre copiii născuți prin cezariană au fost alăptați în prima oră de viață, comparativ cu 39% dintre cei născuți pe cale naturală.
Conform raportului, prezența unui specialist în nașteri nu pare să influențeze ratele alăptării timpurii. În 58 de state, între anii 2005 și 2017, nașterile în instituțiile medicale au crescut cu 18 puncte procentuale, pe când ratele începerii alăptării timpurii au crescut cu doar 6 puncte procentuale. În multe cazuri, nou-născuții sunt separați de mamele lor imediat după naștere, iar orientarea oferită de personalul medical este limitată. În Serbia, ratele au crescut cu 43 de puncte procentuale între 2010 și 2014 datorită eforturilor depuse pentru a îmbunătăți serviciile de îngrijire pe care le primesc mamele la naștere.
Studiile anterioare, citate în raport, arată că nou-născuții care au fost hrăniți la sân după 2-23 de ore de la naștere au avut un risc de deces cu 33% mai mare comparativ cu cei care au fost alăptați în prima oră de viață. În rândul nou-născuților care au fost alăptați la o zi după naștere sau mai mult, riscul a crescut mai mult decât dublu.

ȘTIRI VIDEO GdS

Ce au căutat românii pe Google în 2019

La final de an, Google prezintă listele cu cele mai populare căutări realizate în 2019. Căutările anului 2019 scot în evidență oamenii,...