17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAtenție la alimentație! 100 de cazuri de boală diareică acută

Atenție la alimentație! 100 de cazuri de boală diareică acută

Medicii le atrag atenția părinților să aibă grijă la alimentația și igiena copiilor

Căldura face ca microbii să se înmulțească. Copiii sunt în cel mai mare pericol de a face boli digestive, toxiinfecții alimentare, enterovirus, boală diareică. Fructele și legumele nespălate, apa contaminată, carnea sau peștele insuficient preparate pot produce infecții gastrointestinale. În această perioadă, medicii se confruntă cu cele mai multe cazuri de intoxicații și toxiinfecții alimentare. Numărul copiilor diagnosticați cu boală diareică acută a crescut în ultimele săptămâni.

În ultima săptămână, 100 de pacienți au fost diagnosticați cu boală diareică acută, 80 fiind internați în spital.
Boala diareică acută (BDA) este o boală infecţioasă, care afectează mai ales copiii mici. Este principala cauză de deces în țările slab dezvoltate și reprezintă o problemă de sănătate publică. Este a doua cauză de deces la scară globală, după bolile cardiovasculare, şi rămâne al treilea cel mai frecvent sindrom întâlnit în practica medicală. În patologia infecţioasă a sugarului şi a copilului mic, boala diareică ocupă locul al doilea ca frecvenţă, după infecţiile căilor respiratorii superioare. Cele mai multe cazuri apar în lunile de vară.
„Au fost diagnosticate 100 de cazuri cu BDA, din care 20 de către cabinetele de medicină de familie. Au fost internate în spital 80 de cazuri suspecte de BDA, din care au fost confirmate 80, etiologia fiind precizată la 17 cazuri: unu – rotavirus, două – E. Coli, nouă – giardia şi cinci alţi agenţi“, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

În 80% din cazuri este asociată cu sindromul hemolitic uremic

Grupele de vârstă cele mai afectate au fost cele de 1-4 ani (11 cazuri) și 15-64 de ani (24 de cazuri). Cei mai mulți copii sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova.
Cauzele neinfecţioase mai frecvente sunt reprezentate de greşelile alimentare (mai ales la sugari) – supraalimentație, diversificarea cu preparate necorespunzătoare, consumul unor alimente mai greu digerabile, intoleranţe alimentare (intoleranţa la proteina laptelui de vacă) şi alergii alimentare, boala celiacă şi, mai rar, de deficienţe imune, boală inflamatorie intestinală, boli endocrine, administrarea de medicamente (laxative).
Boala diareică se manifestă prin scaune apoase multiple, febră, vărsături, colici abdominale, agitaţie, deshidratare.
Medicii spun că atenția acordată produselor comestibile și băuturilor cumpărate de la vânzători ambulanți sau terase trebuie sporită, deoarece se pot strecura și alimente expirate printre cele în termen de valabilitate sau din cauza condițiilor improprii de depozitare, acestea se degradează înainte de termen.
Dacă nu este tratată la timp, aceasta poate da grave complicații, în 80% din cazuri fiind asociată cu sindromul hemolitic uremic (SHU), care poate să fie fatal pentru copii.

„Oamenii trebuie să aibă foarte mare grijă la igienă în această perioadă“

În ultimii doi ani, mai mulți copii din Dolj au fost diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Toţi au ajuns în stare gravă la Spitalul „Marie Curie“ din București, pentru că în Craiova nu exista posibilitatea să fie tratați. Sindromul hemolitic uremic este dat de bacteria Escherichia coli şi poate fi luată din fructe sau legume nespălate ori carne preparată insuficient. Boala se manifestă prin insuficiență renală acută, anemie și o scădere severă, bruscă, a numărului de trombocite. Medicii recomandă ca atunci când observă că este ceva în neregulă cu copilul, dacă refuză mâncarea, dacă are scaune diareice, părinţii să apeleze imediat la medic. Dacă apare și febra, iar starea copilului se agravează, el trebuie dus imediat la spital. „Oamenii trebuie să aibă foarte mare grijă la igienă în această perioadă. Alimentele se alterează, mai ales carnea, ouăle, produsele lactate. Acum microbii se înmulțesc foarte mult și se transmit, mai ales prin intermediul mâinilor murdare. Microbii apar și în apa din pisicină, de aceea dacă copilul înghite apă de acolo poate să aibă probleme“, spune un medic din UPU.

Cum se tratează un episod diareic la copii?

În formele uşoare de diaree, în care pacientul nu varsă, iar pierderile de lichide şi săruri nu sunt foarte accentuate, tratamentul presupune regim igieno-dietetic, rehidratarea orală pentru înlocuirea pierderilor şi tratamentul simptomelor (dureri abdominale, febră). Tratamentul antibiotic este rezervat acelor forme de diaree dovedite ca bacteriene (prin coprocultura, analize de sânge) și va fi individualizat vârstei, greutăţii corporale, agentului producător, particularităţilor individuale.

Măsuri de igienă esențiale!

Măsurile de igienă a alimentaţiei sunt cele mai importante. Medicii recomandă: spălarea riguroasă a mâinilor, a suprafeţelor și veselei folosite, evitarea contactului între alimentele crude, neprelucrate şi cele gătite (de exemplu, carne crudă aşezată lângă fructe sau legume, cartofi necurăţaţi lângă carne), prelucrarea termică corectă a alimentelor, păstrarea corectă a alimentelor preparate/ gătite, alimentele să provină din surse certificate şi sigure – evitarea consumului alimentelor vândute pe stradă şi păstrate în condiții necorespunzătoare, refrigerarea alimentelor gătite cât mai repede după preparare – excepție fac alimentele destinate sugarilor, care nu vor fi reîncălzite, spălarea atentă a fructelor, legumelor, zarzavaturilor și verdețurilor, cu apă potabilă.
În cazul călătoriilor în alte țări, se recomandă consumul de alimente bine preparate termic, apă îmbuteliată sau ceai, evitarea alimentelor vândute pe stradă şi din sursă insalubră.

Zeci de cazuri cu SHU în 2016

În 2016, au fost înregistrate cele mai multe cazuri de SHU, multe foarte grave, şi trei decese. Media cazurilor de sindrom hemolitic uremic a fost de zece pe an, în ultimii cinci ani, cu excepţia lui 2015, când au fost 15 cazuri foarte grave, spun medicii.
În intervalul ianuarie-octombrie 2016, în Spitalul „Marie Curie“ au fost înregistrate 32 de cazuri de sindrom hemolitic uremic, cel mai mare număr din ultimul deceniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS