16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCombinaţii alimentare periculoase

Combinaţii alimentare periculoase

Specialiștii în nutriție ne recomandă, pentru a ne bucura de o sănătate optimă, să fim foarte atenți la combinațiile alimentare pe care le facem. Nu va fi simplu să realizăm acest demers, întrucât unele dintre ele sunt formate din alimentele noastre preferate. Cu toate acestea, este necesar să le evităm pe unele dintre ele dacă nu vrem să avem probleme de sănătate serioase.
Din articolul de mai jos vom afla care dintre cele mai cunoscute combinații alimentare pot fi cu adevărat periculoase pentru noi.
• Carnea și cartofii
• Laptele și ananasul
• Sandvișurile cu brânză și cafeaua
• Carnea tocată și pastele
• Roșiile și castraveții
• Alunele și berea
• Laptele și bananele

Carnea și cartofii

Constituie una dintre cele mai populare combinații alimentare, dar nu este benefică organismului nostru.
Explicația experților este următoarea: carbohidrații din cartofi au nevoie de un mediu alcalin pentru a fi digeraţi, în timp de carnea are nevoie de un mediu acid. Odată ce aceste alimente ajung în stomac, ele nu se vor mai putea digera bine. Din această cauză se poate întâmpla ca, mâncând și carne, și cartofi la aceeași masă, să te simți rău după aceea. De exemplu, te poți confrunta cu arsuri gastrice, reflux gastroesofagian, crampe abdominale, balonări. Mai mult decât atât, nutrienții din acest alimente nu vor fi absorbiți suficient în corp.
Ca să neutralizezi cât mai mult asocierea dintre aceste două alimente, nutriționiștii recomandă să facem, pe baza lor, alte combinații alimentare, mai puțin nocive. Cele mai indicate sunt: carnea cu legume ce nu conțin amidon (cum ar fi zucchini, fasole verde etc.) sau carnea și cartofii cu o salată.

Laptele și ananasul

Deși la prima vedere poate părea o combinație alimentară sănătoasă, mai ales pentru micul dejun, medicii ne avertizează că lucrurile nu stau deloc așa. Pe de o parte, ananasul este acid, iar laptele este alcalin. Asocierea dintre cele două va crea tulburări digestive și un disconfort accentuat. Pe de altă parte, ananasul conține o enzimă numită bromelaină, care îi va conferi laptelui o consistență solidă. Această combinaţie va fi cu atât mai periculoasă cu cât va ajunge la nivelul colonului, laptele se va solidifica și va crea o constipație accentuată.
Evitați deci asocierea dintre ananas și lapte, mai ales dacă suferiți adesea din cauza constipației.
Dacă vreți totuși să consumați fructe alături de lapte, alegeți mai bine fructe uscate (cum ar fi caisele sau prunele), care vor stimula procesul de digestie și vor scădea predispoziția spre constipație.

Carnea tocată și pastele

Explicația nutriționiș-tilor, când vine vorba despre pericolul din această combinație de alimente, este următoarea: când proteinele și carbohidrații se vor consuma împreună, procesul de digestie devine mai dificil. Astfel, carbohidraților le ia cam două ore să se digere complet, proteinelor cam patru ore, dar când acești doi compuși se asociază, va dura cam 13 ore până să fie digerate.
Când alimentelor le ia mult timp până să fie digerate, acest proces va duce la fermentație și la formarea de toxine. Corpului nostru îi va fi greu să scape de ele, iar din acest motiv pot apărea diverse probleme de digestie.
Un alt argument impotriva acestei combinații este următorul: glandele salivare produc niște compuși chimici meniți să transforme carbohidrații din paste în zaharuri simple. În momentul în care zaharurile simple se alătură proteinelor, pot produce substanțe ce cresc riscul de diabet.
O soluție pentru a evita asemenea pericole va fi să asociem pastele cu sosuri din verdețuri sau cu legume, iar carnea să fie consumată separat.

Alunele și berea

Este una dintre cele mai cunoscute combinații alimentare, dar care poate fi mai dăunătoare decât ne-am imaginat.
În primul rând, atât alcoolul din bere, cât și sarea conținută în alune ne vor predispune spre deshidratare. Când se va întâmpla așa, va crește și dorința noastră de a bea și mai multă bere, ceea ce nu va fi bine. O modalitate de a nu ne deshidrata va fi să alternăm berea cu apă sau suc.
În al doilea rând, alunele vor fi cele ce ne vor stimula să vrem și mai multă bere. Motivul este că gustul sărat al alunelor se va îmbina cu acela mai amărui al berii, fapt care va schimba gusturile resimțite de către papilele gustative, creându-se acidul tanic. Taninii sunt, de fapt, cei ce creează astringența, care va usca gura și va crea dorința de a mai vrea bere.
sursa: www.qbebe.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS