12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopii şi tineri, afectaţi de bolile glandei tiroide

Copii şi tineri, afectaţi de bolile glandei tiroide

Tot mai mulți copii și tineri au probleme cu glanda tiroidă din cauza alimentației nepotrivite sau a stresului. Funcționarea normală a tiroidei este esențială pentru un organism sănătos, asta pentru că hormonii produși de tiroidă controlează metabolismul. Dacă activitatea tiroidei este dezechilibrată, la fel este și metabolismul. În România, numărul pacienților diagnosticați cu afecțiuni tiroidiene a fost în 2016 de trei ori mai mare decât în 2010, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, iar acest număr este în continuă creștere. Vă prezentăm în cele ce urmează ce complicații pot să apară și cum pot fi prevenite problemele glandei tiroide?

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman. Funcționarea anormală a tiroidei poate avea urmări grave, atrag atenția medicii. Este important ca problemele să fie depistate din timp și tratate cât mai rapid. Tot mai mulți copii și tineri au probleme cu glanda tiroidă din cauza alimentației nepotrivite sau a stresului.
„În urmă cu zeci de ani, dereglări ale glandei tiroide apăreau mai frecvent la persoanele cu vârste peste 40 de ani, dar, din păcate, astăzi problemele sunt frecvente și la adolescenți, și la copii. Principalul motiv pentru care un copil de zece ani poate suferi de această afecțiune este moștenirea genetică. Alimentația deficitară și anumite radiații, precum cele de la Cernobâl, pot să fie alte cauze“, a explicat dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie și specialist în diabet și boli de nutriție.

„În ultimul timp, am întâlnit foarte multe cazuri de tiroidă, mai ales la persoanele tinere“

Medicii endocrinologi atenționează că afecțiunile tiroidiene sunt subdiagnosticate. Ca orice glandă, tiroida secretă hormoni, doi la număr – T3 și T4 (denumiri ce vin de la prezența a trei, respectiv patru atomi de iod). Aceștia au un rol esențial: să regleze principalele funcții ale organismului – intervin în consumul de energie (de aici eventualele probleme de greutate), în temperatura corpului și în ritmul bătăilor inimii.
Funcționarea normală a tiroidei este esențială pentru un organism sănătos, asta pentru că hormonii produși de tiroidă controlează metabolismul. Dacă activitatea tiroidei este dezechilibrată, la fel este și metabolismul. Schimbări bruşte de greutate corporală, tulburări de ritm cardiac, senzație de nod în gât, dureri de cap, amețeli, furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor, cădere mai accentuată a părului, oboseală sunt semne care ar trebui să ne trimită la medic și care pot avea de-a face cu patologia tiroidiană. La femei pot apărea probleme de ciclu menstrual și de tranzit intestinal. Medicii spun că în ultimul timp tot mai multe persoane sunt diagnosticate cu tidoidă la vârste tot mai fragede.
„În ultimul timp, am întâlnit foarte multe cazuri de tiroidă, mai ales la persoanele tinere. Este foarte bine să ne prezentăm din timp la medic dacă avem o stare generală proastă, dacă obosim mai des, dacă avem somnolență, oscilații ale greutății corporale. Sunt anumite simptome generale care pot fi cauzate de tiroidă“, spune dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie.

Ce se întâmplă când tiroida se dereglează?

Acționează asupra tubului digestiv, sistemului nervos, aparatului genital. Tot glanda tiroidă este responsabilă și de sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. Produși din iodul prezent în alimente, în principal din sare, hormonii sunt stocați în glandă și eliberați când creierul dă semnalul, în funcție de nevoile organismului. Concentrația lor în sânge trebuie să fie constantă, în caz contrar apar dereglări.
Hipotiroidia apare atunci când activitatea glandei încetinește: căderea părului, oboseală, creștere în greutate, ritm cardiac lent, constipație, tulburări de memorie, crampe, moral la pământ. Hipertiroidia este atunci când activitatea glandei crește peste măsură: scădere în greutate, nervozitate, diaree, ritm cardiac rapid, tulburări de menstruație.

Prevenirea bolilor glandei tiroide

Regula de bază este să fiţi atenţi la orice schimbare trebuie să vă pună un semn de întrebare. Nu tot ce e rău presupune durere, deci nu doar durerea trebuie să vă conducă la medic ca să aflaţi răspunsuri. Este esenţial pentru orice persoană să facă o vizită la endocrinolog când se află în perioada unor schimbări fiziologice. Este vorba de adolescenţă, de perioada de după naştere, de menopauză sau de andropauză. Toate aceste etape perfect normale din viaţa oricărui om înseamnă şi schimbări endocrine care pot fi normale sau patologice.

Toate femeile care au ajuns la 40 de ani trebuie să îşi verifice starea hormonilor tiroidieni

Pentru femeile care termină alăptarea este recomandat să meargă la ginecolog pentru un examen complet, fiind investigaţi inclusiv sânii. E obligatorie şi vizita la endocrinolog ca să vă evalueze atât structura, cât şi activitatea glandei tiroide. În decursul sarcinii, tiroida e supusă unui stres maxim şi creşte de trei ori în volum.
Toate femeile care au ajuns la 40 de ani trebuie să îşi verifice starea hormonilor tiroidieni. Aceasta deoarece statisticile arată că una din opt femei din România suferă de o afecţiune tiroidiană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS