10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateEfectele nocive ale consumului de alcool

Efectele nocive ale consumului de alcool

Abuzul de alcool este cauza celor mai multe accidentări, inclusiv accidentele de mașină. O treime din accidentele mortale sunt legate de consumul de alcool, fără a mai număra miile de răniți rezultați în fiecare an.
Consumul de alcool, chiar și în cantități moderate, crește foarte mult riscul de a avea raporturi sexuale neprotejate, crescând astfel riscul de îmbolnăviri. Totodată, consumul exagerat de alcool poate să afecteze întregul organism.

Ficatul este cel care are cel mai mult de suferit pentru că nu îşi mai poate îndeplini funcţia de eliminare a toxinelor şi astfel apare afecţiunea numită steatoză hepatică sau ficat gras. De altfel, ficatul gras este o problemă care apare la peste 90% dintre consumatorii înrăiţi de alcool. În cazul alcoolicilor, această afecţiune se transformă în ciroză, o boală ireversibilă care necesită transplant de ficat.

Ciroza este cea mai gravă boală pe care o poate produce consumul de alcool

Ciroza apare din cauza consumului excesiv de alcool. Celulele ficatului încep să moară şi se poate ajunge la pierderea lui în cazurile cele mai grave. Unele tipuri de ciroză pot fi tratate. Pe lângă tratamentul medicamentos, pacientului i se recomandă diferite diete, dar i se și interzice cu desăvârşire consumul de alcool. Alte efecte ale consmului de alcool sunt psihologice: dificultăţi de somn, anxietate, agitaţie, depresie, confuzie, panică, şi poate duce chiar la sinucidere. Mai sunt şi efecte sociale: pierderea prietenilor, dificultăţi familiale, divorţ, neglijarea copiilor, probleme la locul de muncă, pierderea locului de muncă, probleme financiare. Alcoolul poate duce însă şi la lucruri extrem de grave, precum accidente de maşini sau crime.

Creierul este afectat de consumul excesiv de alcool

De asemenea, creierul poate fi deteriorat ca urmare a consumului excesiv de alcool, existând pericolul demenţei. Există, în acelaşi timp, o legătură strânsă între depresie şi alcoolul consumat excesiv. Multe persoane beau alcool pentru a scăpa de anxietate şi de emoţiile negative, însă efectul ţine doar câteva ore, ulterior acestea revenind cu un şi mai mare impact.
Potrivit unor studii, bărbații nu ar trebui să consume zilnic mai mult de trei-patru unități de alcool, iar femeile două-trei (o unitate de alcool reprezentând 10 ml de alcool pur).
Evitaţi consumul de alcool, alcătuiţi o alimentaţie sănătoasă şi creaţi un program de sport pe care să-l urmaţi cu regularitate. Doar aşa veţi avea o viaţă sănătoasă plină de energie şi un risc scăzut de îmbolnăvire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS