16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎn ce condiții puteți cumpăra medicamente on-line

În ce condiții puteți cumpăra medicamente on-line

Farmaciile trebuie să funcționeze după reguli noi. Pacienții trebuie să știe că numai farmaciile și drogheriile autorizate pot vinde medicamente on-line. Până acum, legea farmaciei nu conţinea niciun fel de prevederi care să permită funcţionarea farmaciilor on-line, astfel că acestea erau ilegale în România. Farmaciștii spun că, deși această modalitate de a cumpăra medicamente este mai comodă, pacientul are un risc pentru că nu mai beneficiază de consiliere farmaceutică.

Numărul site-urilor care fac comerţ cu medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani, iar produsele care circulă în mediul on-line nu prezintă siguranţă pentru consumator. Până de mult, România nu avea prevederi care să reglementeze vânzarea on-line a medicamentelor. Legea farmaciei nr. 266/2008 a fost însă modificată, devenind Legea nr. 160/2018. Aceasta prevede că farmaciile nu au voie să vândă medicamente în regim de autoservire, iar medicamentele pot fi comercializate on-line, doar de farmaciile comunitare şi drogheriile autorizate.
Potrivit documentului, „vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală sunt permise numai în cazul farmaciilor comunitare şi drogheriilor autorizate potrivit prezentei legi şi care notifică Ministerului Sănătăţii intenţia de a desfăşura această activitate, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii“.

MS trebuie să afişeze lista unităţilor farmaceutice care oferă medicamente on-line

Odată cu noua lege, farmaciile şi drogheriile autorizate în baza unui aviz obţinut de la Ministerul Sănătăţii (MS) vor putea comercializa şi pe internet medicamente care se acordă fără prescripţie medicală. MS trebuie să afişeze lista unităţilor farmaceutice care oferă medicamente spre vânzare la distanţă către populaţie.
Dacă nu respectă prevederile legale, farmaciile riscă să fie sancţionate cu amenzi cuprinse între 30.000 şi 50.000 de lei, autorităţile având dreptul chiar să închidă unităţile.
Notificarea făcută de farmacie trebuie să conţină denumirea societăţii, adresa unităţii farmaceutice de unde sunt livrate medicamentele, adresa site-ului unităţii farmaceutice prin intermediului căruia se face vânzarea, numele farmacistului responsabil de vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se acordă fără prescripţie medicală, data începerii activităţii. Datele vor fi înscrise ca menţiune pe autorizaţia de funcţionare a unităţii farmaceutice, mai prevede actul normativ.

„Posibilitatea vânzării on-line a anumitor medicamente ar putea să nu fie întotdeauna în avantajul pacienților“

Potrivit unui studiu al Organizaţiei Internaţionale a Sănătăţii, mai mult de jumătate dintre medicamentele comercializate on-line sunt contrafăcute, motiv pentru care sănătatea populaţiei este pusă serios în pericol. De aceea, este foarte important ca lucrurile să fie reglementate de lege.

Felicia Ciulu-Costinescu, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor Dolj și farmacist primar, spune că doar anumite medicamente pot fi cumpărate on-line.

„După cum prevede noua lege, doar anumite farmacii și drogherii autorizate de MS pot face aceste operațiuni, iar acest lucru asigură un oarecare control vânzării on-line a medicamentelor. De subliniat este faptul că vorbim despre medicamentele OTC (paracetamol, ibuprofen etc.) și nu despre cele care se eliberează în baza prescripțiilor medicale (insuline, antihipertensive etc.)
Chiar și așa, posibilitatea vânzării on-line a anumitor medicamente, deși este comodă pentru pacienți, ar putea să nu fie întotdeauna în avantajul acestora. Pacienții nu vor mai beneficia de consilierea farmaceutică, lucru care ar putea avea urmări neplăcute în situația în care medicamentul este nepotrivit diagnosticului, doza este depășită sau reacțiile adverse își spun cuvântul“, atrage atenția Felicia Ciulu-Costinescu, farmacist primar.

Dr. Dalida Mosorescu, medic de familie, a precizat că nu este normal să se vândă medicamentele din farmacii ca la autoservire:

„Mi se pare în regulă această prevedere, în acord cu normele internaționale.
Nu este normal să se vândă medicamentele din farmacii ca la autoservire sau supermarket, la cerere, pentru că de multe ori pacienții au fost primii care au avut de suferit. Aș da un singur exemplu, ele sunt extrem de numeroase, referitor la siropurile expectorante, medicament banal considerat de unii. Administrat la sugarul care tușește, siropul expectorant nu face decât să accentueze tusea prin încărcarea arborelui bronșic de secreții, apare dispneea, adică respirația grea și șuierătoare, starea generală a copilului se alterează și consecințele negative continuă.
Medicamentele nu ar trebui eliberate fără aviz medical, pentru a proteja, în primul rând, pacientul, pentru a evita reacțiile adverse, pentru a nu se mai ajunge la multiple rezistențe la antibioterapie, urmărindu-se, în primul rând, diagnosticarea precoce a oricărei patologii.
În țări precum Belgia, Franța, SUA etc. se eliberează fără prescripție medicală antitermice, antialgice și suplimente. Nici măcar spray-urile nazale sau colirurile oftalmice cu antibiotic și cortizon nu se oferă fără prescripție.
Decidenții au ca sarcină dificilă creșterea accesibilității populației la serviciile medicale și nicidecum încurajarea automedicației. Asta este, în opinia mea, principala problemă cu care se confruntă sistemul medical românesc la ora actuală, în special în mediul rural, accesabilitatea scăzută a pacienților la serviciile medicale.
În cele din urmă, degeaba se va introduce această prevedere legislativă la legea farmaciei, absolut corectă din punctul meu de vedere, dacă nu se vor lua și măsuri de creștere a accesabilității cetățenilor la servicii medicale“.

Măsuri drastice pentru cine încalcă legea!

Sunt prevăzute sancţiuni dure pentru deţinerea sau eliberarea în drogherii a unor medicamente ale căror deţinere şi eliberare sunt interzise în drogherie; încălcarea prevederilor potrivit cărora o farmacie comunitară funcţionează numai în prezenţa a unui farmacist, cel puţin, care nu poate fi înlocuit de o persoană de altă profesie, respectiv o drogherie funcţionează numai în prezenţa unui asistent medical de farmacie sau a unui farmacist, cel puţin; vânzarea şi eliberarea prin intermediul serviciilor societăţii informaţionale a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală de către unităţi farmaceutice ori persoane fizice sau juridice neautorizate de Ministerul Sănătăţii în acest scop.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS