11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLipsesc materiale sanitare de la Spitalul Județean Craiova

Lipsesc materiale sanitare de la Spitalul Județean Craiova

Unii dintre pacienții care ajung la Spitalul Județean de Urgență Craiova sunt nevoiți să își cumpere de la farmaciile din jur materialele sanitare de care au nevoie. Lipsesc consumabile pe mai multe secții din spital. Totul din cauza unei licitații care a avut multe momente de blocaj. O parte din materiale ar urma să ajungă în spital de la jumătatea lunii august. Pentru altele, licitația trebuie reluată. Managerul spitalului spune că va schimba procedura de achiziție, astfel încât medicii să nu mai fie lăsați cu mâinile goale și pacienții fără soluții.

Dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova, a luat măsuri și își dorește
să schimbe procedura de achiziție

Neregulile din sistemul medical afectează bolnavii care, ajunși în spital, sunt nevoiți să scoată bani din buzunar pentru materiale sanitare pe care unitatea medicală ar trebui să le asigure. Unii își permit să le cumpere din banii proprii, alții, bătrâni singuri, rămân la mila lui Dumnezeu! Sunt oameni care au plătit ani buni asigurare la sănătate, iar acum, când au nevoie de îngrijire medicală, se lovesc de același: „Nu avem!“.
Spitalul Județean de Craiova este cea mai mare unitate medicală din Oltenia, iar aici sunt tratate cele mai grave cazuri din regiune. Și pacienții, și medicii reclamă faptul că lipsesc mai multe consumabile.

„Folosim ceea ce avem la dispoziție în spital și încercăm să facem lucrurile să meargă“

Este nevoie de stenturi uretrale, staplere mecanice, clipuri de hemostază, dar și altele. O recunoaște public și managerul spitalului, care încearcă să găsească soluții.

Care este, de fapt, cauza acestor grave probleme?

„Este o problemă de procedură de achiziție. Sistemul este greoi și încerc să îl deslușesc în fiecare zi, astfel încât să putem rezolva din aceste probleme. Licitația a fost lansată în ianuarie 2018 și sunt perspective să fie încheiată pe 1 august, după care urmează o perioadă de contestații de 11 zile. În magazia spitalului sperăm să avem toate aceste lucruri în perioada 11-15 august. Și eu sunt medic în acest spital, și eu operez aproape în fiecare zi și mă lovesc de lipsuri, sunt mulți colegi care se lovesc de asta. Folosim ceea ce avem la dispoziție în spital și încercăm să facem lucrurile să meargă. Acest acord-cadru demarat în ianuarie 2018 conține 433 de loturi, la multe dintre ele nu s-a prezentat nimeni, așa că trebuie reluată procedura de licitație pentru ele, dar o mare parte sperăm să ajungă în spital în august. A fost o licitație deschisă pentru mult prea multe loturi, am întrebat și eu oamenii care se pricep în domeniu și mi-au spus că 233 de loturi este o cifră imensă. Ar fi trebuit să fie, poate, 10 – 20 de licitații fragmentate, cu câteva loturi, și să fim siguri că nu se blochează“, explică dr. Alin Demetrian, directorul SJU Craiova.

„Nu pot face nimic, legal, să le achiziționez mai devreme de 11 august“

În Clinica de Urologie lipsesc stenturi, sonde, iar pacienții sunt nevoiți să le cumpere pentru realizarea intervențiilor chirurgicale. Legea nu permite însă conducerii spitalului să achiziționeze prin altă modalitate aceste consumabile, chiar dacă spitalul are bani, atât timp cât este o procedură de licitație în lucru.

„Nu pot face nimic, legal, să le achiziționez mai devreme de 11 august. O licitație deschisă nu poate să dea loc la un alt procedeu de achiziție, pentru că trebuie să așteptăm să se închidă cel care deja există și atunci putem să obținem acele sonde. Deși avem bani în serviciul financiar, este ilegal să cumpărăm în alt fel, în condițiile în care există o procedură deschisă în lucru“, spune managerul.

Cum puteți recupera banii cheltuiţi în spitale?

Pacienții trebuie să știe că își pot recupera banii cheltuiți în timpul spitalizării. Potrivit Legii nr. 157/2008, pacienţii au dreptul la rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală. Dreptul la rambursare mai este prevăzut și în Legea nr. 95, articolul 218. În baza bonurilor fiscale sau a facturilor care dovedesc faptul că şi-a cumpărat medicamentele respective, pacientul poate face o solicitare de decontare către conducerea spitalului. Cererea va fi dată spre avizare medicului curant, apoi şefului de clinică şi, în final, va trebui avizată de managerul spitalului.

Managerul vrea să schimbe procedura de achiziție

Pentru evitarea unor astfel de situații pe viitor, managerul spitalului își dorește să schimbe procedura de lucru pentru achiziționarea materialelor sanitare și medicamentelor.

„Am constatat că se merge mult prea mult în achiziții pe acest principiu al lotizării în ideea de a respecta o dorință pe care a avut-o legiuitorul de a stabili o concurență reală, ideea de a lotiza, de a împărți o licitație pentru a ridica concurența, de a participa cât mai multe firme, dar așa se blochează mult procedura. În viitor, o să merg pe achiziție de 30 – 40 de loturi maximum, care să fie finalizate repede“, conchide dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS