16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlante care detoxifică organismul

Plante care detoxifică organismul

Ficatul este singurul organ din corpul uman care are proprietatea de a se autoregenera, dar acțiunea factorilor externi, unele medicamente, stilul de viață dezordonat, dieta necorespunzătoare pot încetini acest proces, iar funcțiile ficatului nu mai sunt îndeplinite în mod corespunzător. Păpădia, rostopasca sau cicoarea, plante care altă dată nu lipseau din traista bunicilor, au puterea de a vă purifica și energiza din creștet și până-n tălpi.
Majoritatea toxinelor din corp nu sunt suficient de concentrate pentru a fi periculoase și sunt eliminate în mod natural prin ficat, rinichi, plămâni și piele. „Se vorbește peste tot despre ceaiurile detoxifiante și modul lor de funcționare: unele promit să reducă apetitul, altele să crească viteza metabolismului sau să blocheze absorbția grăsimilor. Rezultatul este în mod constant același: puține au efect, majoritatea nu au și cam toate, chiar dacă sunt din plante, încarcă activitatea ficatului, când sunt consumate pe termen lung și interacționează cu alte medicamente care ar putea fi luate“, atrage atenția nutriționistul Lygia Alexandrescu, potrivit www.doctorulzilei.ro.
Pe de altă parte, organismul are nevoie de o revitalizare completă, de două-trei ori pe an, de regulă primăvara și toamna.
Vestea bună este că efectul de energizare se poate obține și fără pastile, consumând plante-vitamină precum cătina. „Cătina este un medicament în sine. Conține vitamine liposolubile, care se absorb în sânge și poate fi preparată ca un ceai, dar se găsește sub formă de sirop și chiar conservată în miere“, explică medicul Alice Popescu, specializat în medicină generală, acupunctură și fitoterapie, la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă.

Salate care curăță ficatul

Salatele verzi cu păpădie, cicoare, anghinare și rostopască sunt alte remedii la îndemână, capabile să detoxifice. „Practic, curăță ficatul. Sunt plante cunoscute pentru acțiunea lor tonică, depurativă. La fel de bun este și untișorul sau leurda, lângă care putem să alăturăm o friptură“, este recomandarea medicului Alice Popescu.
Pe lista revitalizantelor naturale se numără, de asemenea, ceapa, usturoiul şi prazul. Acesta nu ajută doar la detoxifiere, ci acţionează și ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar și reducând inflamațiile. Unii oameni de știință sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Cantitatea minimă recomandată de medici este, în general, două linguriţe de usturoi proaspăt pe zi şi două linguri mari de ceapă sau praz.
În plus, plantele sunt soluția perfectă pentru oamenii strânși la pungă, care nu sunt dispuși să arunce banii pe o poțiune revitalizantă extrem de costisitoare. „Și-atunci combinăm puțină cătină, pentru energie, și puțină sunătoare, pentru a combate starea de melancolie, și vedem că dintr-o dată ne simțim mai bine“, glumește medicul Alice Popescu.
Efectele binefăcătoare ale unei cure de energizare se fac simțite în doar câteva săptămâni, dar atenție la cantitate. Plantele nu ar trebui să depășescă o treime din meniul zilnic, pentru a nu forța sistemul digestiv. Moderația este de bază și în privința ceaiurilor din plante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS