Cum prevenim bolile de rinichiÎn România ne confruntăm cu o creştere a prevalenţei tulburărilor cronice de rinichi. Medicii spun că puțini dintre pacienți sunt diagnosticați. Boala cronică de rinichi este asimptomatică şi din acest motiv este de cele mai multe ori descoperită târziu. Bolnavii ajung la medic când au deja insuficienţă renală cronică avansată.

Numărul cazurilor de boală cronică de rinichi nou descoperite creşte anual cu un procent care variază între 5 şi 10%. Boala cronică de rinichi este o problemă de sănătate publică, implicând costuri considerabile. Rinichii au roluri importante în organism: curăţă sângele de substanţele toxice sau nefolositoare şi de surplusul de apă. De asemenea, reglează tensiunea şi menţin echilibrul mineralelor din corp.

În fiecare zi, rinichii filtrează 200 de litri de sânge, înlăturând în acest proces doi litri de toxine, deșeuri și apă. Deșeurile și apa sunt eliminate sub formă de urină și prin acest proces, rinichii reglează nivelul de lichide din corp. Rinichii eliberează, de asemenea, hormoni care reglează tensiunea arterială, produc celule roșii și ajută la menținerea sănătății oaselor.

În cazul în care rinichii nu funcționează normal, substanțele reziduale și lichidele rămân în organism și cauzează edeme la nivelul membrelor, dificultăți de respirație și dificultăți de golire a vezicii urinare. Dacă afecțiunea renală nu este tratată la timp se poate instala blocajul renal sau insuficiența renală acută, situație care conduce la decesul pacientului.

Bolile de rinichi pot fi depistate prin trei analize simple

Unul dintre primele semne ale afecțiunilor renale este durerea de spate în cazul persoanelor care dorm doar pe o singură parte. Durerea apare doar în zona respectivă, dar, în cele mai multe cazuri, la scurt timp va apărea în ambele părți.


Boala cronică de rinichi evoluează foarte rapid. De aceea, medicii spun că educarea populaţiei în ceea ce priveşte controlul periodic anual şi efectuarea analizelor medicale de bază sunt necesități.

Afecţiunea poate fi depistată prin trei analize simple: glicemie, creatinină şi sumar de urină. Tinerii sunt încurajați să-şi facă aceste trei analize o dată la trei ani, în timp ce persoanele cu vârste peste 50 de ani ar trebui să şi le facă anual.

Hidratarea și alimentația sănătoasă ne feresc de boală

Boala cronică de rinichi poate fi prevenită prin practicarea unui sport, dar și prin menținerea unui stil de viață sănătos. Foarte important este consumul de apă. Se recomandă minimum opt pahare de apă pe zi pentru a menţine un nivel optim de hidratare a organismului. Apa ajută rinichii să elimine toxinele din sânge, având un rol esenţial în a-i menţine sănătoşi. Pietrele la rinichi se formează mai greu atunci când te hidratezi corespunzător. Urina închisă la culoare este un semn prin care poţi recunoaşte deshidratarea. Și alimentația contează în prevenirea afecțiunilor renale. Este bine să evitați excesul de proteine animale şi de alimente procesate.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 23 iunie 2018

Actualitate

» Incendiu la un service auto din Târgu Jiu
» Cu oile în mijlocul Slatinei, pentru a-i convinge pe consumatori să cumpere: „Zicea o doamnă că miroase, da’ să cureți după ea cum o fi, cucoană?“
» Amendat pentru un dispozitiv de manipulare a tahigrafului
» Vitezoman lăsat fără permis
» OLT: Încă trei note de 10 la Evaluarea Națională
» Tânăra minoră găsită spânzurată
» Statele Unite şi Coreea de Sud au convenit să suspende manevrele militare comune
» Gorj: Accident cu patru victime la Câmpu Mare
» Consiliul UE: România nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru a corecta o abatere bugetară semnificativă
» Poștașii doljeni s-au întrecut la “Marșul factorilor poștali“
» Avertizare cod galben de vânt în două judeţe din sud-vestul ţării
» Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare

Dolj

» „Prima Casă“, ultimele zvâcniri
» Merge la puşcărie după ce și-a ucis amicul în accident
» Drumul expres Craiova – Pitești, în aer

Sport

» Fotbal / Conducătorii U Craiova 1948 asigură: Știința mai puternică din sezonul viitor!
» Fotbal / Coleg nou pentru „Popică“. „U“ Craiova s-a înțeles cu un portar italian
» Tenis: Mihaela Buzărnescu, învinsă de Kvitova în semifinale la Birmingham
» Tenis – Mihaela Buzărnescu: Voi face tot ce pot în semifinala cu Kvitova

Sanatate

» Problema vaccinurilor, rezolvată doar pe jumătate
» Clorul din piscină, un pericol pentru organism
» Cum prevenim bolile de rinichi

Educatie

» Școala în care se învață serios pentru nota 5
» Zeci de școli din Dolj au rezultate slabe la evaluarea națională

Top