5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe trebuie să știm despre colesterol

Ce trebuie să știm despre colesterol

Dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă
și cardiologie

Colesterolul este un subiect medical la modă. Reclamele ne spun că trebuie să evităm excesul de „sare, zahăr și grăsimi“. Aparița unor boli poate să fie determinată de colesterol. Testele de colesterol nu ar trebui să lipsească din lista de analize anuale.

Ficatul produce 75% din colesterolul care circulă în sânge. Cealaltă parte provine din alimentație. Un nivel normal de colesterol joacă un rol important în ajutorarea celulelor să-și îndeplinească sarcinile.
Persoanele peste 20 de ani ar trebui să-și controleze nivelul colesterolului o dată la patru-șase ani. Acest lucru se poate realiza printr-un test de sânge. Aproape jumătate dintre români se confruntă cu nivelul crescut al colesterolului. Asta pentru că se mănâncă prea multă carne, grăsimi de origine animală, dulciuri, cafea şi aditivi alimentari (E-uri). La acestea se adaugă un exces de tutun, alcool şi medicamente de sinteză chimică, pe un fond de stres.

„Fără colesterol nu am putea exista“

Colesterolul reprezintă un anumit tip de grăsimi care se regăseşte în sânge. Fiecare om are nevoie de o anumită cantitate de colesterol pentru buna funcţionare a celulelor corpului şi pentru a produce hormoni importanţi. În cazul în care există prea mult colesterol în sânge, acesta se depune pe peretele interior al arterelor și duce la formarea plăcilor de aterom.

„Colesterolul în esență nu este rău pentru organism, el făcând parte din membranele celulelor și fiind baza hormonilor sexuali. Putem spune că fără colesterol nu am putea exista. Problema apare când ne confruntăm cu valori mai mari. Aceste situații sunt generate fie de defecte metabolice, unele moștenite, altele provocate de o dietă, de exemplu“, spune dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă și cardiologie.

Puteţi consuma cu moderaţie alimente care conţin colesterol

Colesterolul este produs în organism, în principal de ficat. Creşterea nivelului de colesterol din sânge poate fi cauzată de probleme de sănătate genetice sau de alimentaţia bazată pe grăsimi, fie că sunt de origine animală sau provin din produsele de tip fast-food. Ouăle, ficatul, crustaceele conţin colesterol. Puteţi consuma cu moderaţie alimente care conţin colesterol.
O valoare normală a colesterolului seric total este sub limita superioară de 200 mg/dl, dar nici o valoare cuprinsă între 200 și 240 nu reprezintă, în anumite situații, motiv de mare îngrijorare.

„Aceste situații sunt reprezentate de pacienții fără factori de risc cardiovasculari. O asemenea valoare nu impune inițierea tratamentului cu statină, ci trebuie să fie urmată de o modificare a stilului de viață. În general, valorile peste 240 sunt considerate crescute, indiferent de situație. Actual, o mai mare valoare diagnostică o au fracțiunile colesterolului“, adaugă dr. Cătălin Petrișor.

„Colesterolul trebuie privit și ca un substrat energetic“

Există două tipuri principale de colesterol. HDL colesterolul, lipoproteine cu densitate mare, care mai este cunoscut și drept colesterol bun. Și LDL colesterolul, lipoproteine cu densitate mică, cunoscut sub denumirea de colesterol rău.

„LDL-colesterolul, numit colesterolul rău, este bine să aibă o valoare de maximum 130mg/dl, în anumite situații sub 100mg/dl, pentru pacienții coronarieni. HDL-colesterolul este bine să aibă o valoare crescută, peste 60mg/dl. În general, colesterolul trebuie privit și ca un substrat energetic, de aceea o producție crescută asociată cu un consum redus duce la o mai mare acumulare a acestuia. Astfel dieta trebuie asociată cu un efort fizic“, explică dr. Petrișor.

„Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor“

Pentru menținerea unor valori normale ale colesterolului este nevoie de o alimentație sănătoasă.

„Trebuie să învățăm să citim etichetele produselor. Așa cum citim specificațiile diverselor electronice pe care le achiziționăm, consider că este mult mai important să știm ceea ce mâncăm. Există grăsimi sănătoase și grăsimi nocive, astfel că producătorii de alimente, mizând pe această necunoaștere, trec pe etichetă un conținut mic de grăsimi neprecizând tipul. În această situație chiar și un conținut redus de grăsimi, cum sunt cele saturate, poate fi extrem de dăunător“, conchide dr. Cătălin Petrişor, medic specialist medicină internă și cardiologie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS