27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAngajații Companiei de Apă Craiova au donat sânge

Angajații Companiei de Apă Craiova au donat sânge

Angajații Companiei de Apă Craiova au donat ieri sânge. Viața pacienților aflați pe pat de spital depinde de picăturile de sânge donate de voluntari. 35 de oameni s-au adunat de la primele ore ale dimineții în fața cabinetului medical. Au înțeles cât de mare este nevoia de donare de sânge și nu au ezitat să dea o mână de ajutor.

Nu este prima dată când la Compania de Apă angajații donează sânge. Adriana Câmpeanu, directorul Companiei de Apă, spune că își dorește ca periodic să organizeze astfel de acțiuni pentu că este conștientă de cât de mare este nevoia de donatori. „Data trecută au donat cam 38 de oameni. Acum au fost pe liste 35. Le-am explicat angajaților cât de mult contează pentru bolnavi și pentru familiile lor gestul nostru. În plus, faptul că donează sânge este benefic și pentru organismul lor. Mă bucur că în acest fel putem să dăm o mână de ajutor oamenilor aflați în suferință. Am trecut printr-o experiență asemănătoare și mi-am dat seama cât de important este să donăm sânge din când în când. Chiar putem salva vieți prin acest mic gest, iar noi o că continuăm să facem asta, ori de câte ori este nevoie”, a declarat Adriana Câmpeanu.

„Vin puțini oameni să doneze sânge la Centru de Donare”

Medicii din cadrul Centrul de Transfuzie Sanguină au apreciat gestul făcut de donatorii voluntari.
Zilnic, în sălile de operație din clinicile de chirurgie se intervine pe bandă rulată, iar pentru fiecare pacient poate este nevoie de sânge. Ca să acopere solicitările din partea spitalelor, medicii din Centrul de Transfuzie spun că ar trebui ca lunar să vină peste 1.200 de donatori, adică un număr cel puțin dublu faţă de acum.
În perioada verii, numărul donatorilor scade cel mai mult. De aceea, conducerea Centrului de Donare de Sânge organizează colecte mobile la diverese instutuții și firme, așa cum a fost cazul ieri la Compania de Apă.
„Vin puțini oameni să doneze sânge la Centru de Donare. De aceea, nu aștepăm să vină doar ei, ci plecăm noi la instituții și firme. Este mare nevoie de donatori. În medie, avem doar 35 de donatori pe zi, la centru. Încercăm să strângem măcar 50 de donatori pe zi”, spune dr. Mihaela Butaliu, medic în cadrul Centrului de Donare de Sânge.

Donatorii primesc șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă

Cei 450 de mililitri de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi. Pentru donator, această cantitate de sânge este doar o rezervă care se reface cantitativ cam în două ore, dar pentru cei aflați pe patul de spital înseamnă viață.
Donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare şi alte beneficii, precum: șapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi de scutire pentru studenţi şi militari, în ziua donării, decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face recoltarea sângelui, reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS