13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum apare şi cum poate fi prevenit cancerul de piele

Cum apare şi cum poate fi prevenit cancerul de piele

Vara aduce la pachet, odată cu zilele însorite, și riscul apariției unor boli dermatologice care pot fi fatale. Peste un milion de cazuri de cancer de piele sunt diagnosticate în fiecare an. În Oltenia sunt depistate cele mai multe cazuri de melanom din țară. Soarele și predispoziția genetică sunt principalele cauze ale apariției. În Dolj, peste 1.000 de pacienți figurează în datele Direcției de Sănătate Publică (DSP) cu cancer de piele. Consultul de prevenție și examinarea unei alunițe pot face diferența între viață și moarte.

Expunerile prelungite și fără protecție la soare pot să dăuneze pielii. Soarele emite radiaţii ultraviolete pe întreaga perioadă a anului, însă vara sunt de trei ori mai puternice decât iarna. Pielea are rolul de a proteja organele interne și de a ţine la distanţă microbii. Este ca un scut al organismului. Prea mult timp petrecut la soare poate să aibă efecte neplăcute pentru piele. Bronzul este, de fapt, o reacție a pielii la un factor iritant. Pielea celor care petrec multe ore în soare îmbătrânește mai repede. Ultravioletele pot să producă anumite mutații genetice la nivelul celulelor. Celulele care se înmulțesc anormal pot să ducă în timp la cancere cutanate. Melanomul este cel mai de temut tip de cancer cutanat. Dacă nu este depistat la timp poate duce la deces. Numărul pacienților care suferă de cancer de piele este în creștere de la an la an. Este important de știut că acesta este de trei feluri: carcinomul celular bazal, carcinomul celular scuamos şi melanomul, cea mai severă formă. Pentru că de cele mai multe ori amână controlul medical, mulți pacienți ajung la doctor abia când boala se află în stadiu avansat și tratamentul nu mai poate aduce vindecarea. Dacă până în urmă cu 20-30 de ani medicii auzeau de melanom mai mult din cărți, acum rata de diagnosticare a crescut. Statisticile arată că, în urmă cu 25 de ani, incidenţa melanomului era de 1,2 cazuri la 100.000 de persoane, în comparație cu 4,5 cazuri la 100.000 de persoane, în prezent.

„Incidența a crescut pentru că se diagnostichează cazurile mult mai repede. Carcinoamele bazale celulare sunt localizate la piele, nu determină decese pentru că, în general, nu dau metastaze la distanță. Melanomul însă poate duce la deces“, explică dr. Simona Marinoaica, medic primar dermatolog.

„Melanomul poate să apară pe o aluniță preexistentă sau pe o piele sănătoasă“

Fiecare dintre noi, în funcție de culoarea pielii, răspunde diferit la expunerea la ultraviolete. Persoanele cu piele foarte albă, cu păr roşcat, ochi albaştri sau verzi, cu sau fără pistrui, suferă arsuri solare severe, dureroase şi nu se bronzează niciodată. Cei cu piele albă, cu păr blond sau şaten, ochi albaştri, suferă arsuri solare dureroase cu posibilă bronzare de nuanţă deschisă. Persoanele şatene cu ochi căprui pot suferi arsuri uşoare şi pot dobândi o bronzare de nuanţă închisă.
Melanomul poate să se dezvolte fie la nivelul unei aluniţe deja existente care începe să sufere transformări, fie la nivelul unei suprafeţe de piele sănătoasă, unde poate să apară o pată pigmentară. La bărbaţi apare mai mult pe scalp, faţă, gât sau spate. La femei, zonele predispuse sunt spatele şi picioarele. Extirparea unei alunițe este o procedură efectuată doar de specialişti.

Melanomul poate să apară pe o aluniță preexistentă sau pe o piele sănătoasă. Predispuse sunt în special persoanele care abuzează de soare cu o intensitate foarte mare. Afecțiunea poate apărea ca urmare a expunerii excesive în timpul copilăriei la soare și efectele se văd în timp. Totul apare însă pe un teren genetic predispus. Dar declanșarea unei afecțiuni se realizează sub acțiunea factorilor de mediu“, spune dr. Simona Marinoaica.

„Melanomul este un cancer tratabil dacă se depistează în stadiile incipiente“

Doar dacă este depistat în stadiu incipient, melanomul poate fi tratat în proporţie de 98%. În caz contrar, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom în stadiu avansat îşi pierd viaţa în primul an de la diagnostic. Dermatoscopia este cea mai bună metodă de screening, este o investigaţie noninvazivă, nedureroasă, care durează câteva minute și care poate decide dacă o aluniță este de natură benignă sau malignă. Dermatoscopul este un instrument optic care permite vizualizarea leziunilor pigmentare și crește acuratețea diagnosticului clinic. Este o lupă care se pune pe suprafața aluniței și oferă o imagine mărită de 20 de ori. Dermatoscopia este decontată de stat.

Melanomul este un cancer tratabil dacă se depistează în stadiile incipiente. Se face o excizie chirurgicală largă și apoi se urmează o conduită oncologică. Dacă pacientul ajunge însă în stadii tardive și au apărut deja metastaze, atunci se produce decesul. Dermatoscopia s-a dezvoltat în ultimii 20 de ani. Este o metodă simplă, care permite o vizualizare cu ajutorul unei lupe a leziunii pigmentare ce mărește de 20 de ori leziunea și astfel ne ajută să stabilim diagnosticul corect. Aceasta scapă pacientul de biopsie, practic nu mai tăiem pielea“, adaugă medicul specialist dermatolog.

„Pentru copii există creme de protecție speciale”

Prevenția este cea care ne poate scăpa de apariția boli. Cremele de protecție trebuie folosite fie că este vorba de adulți sau copii. Acestea trebuie alese în funcție de piele și reaplicate la un interval de minimum două ore.

În Europa, factorul maxim de protecție este 50. În America, de exemplu, este altă scală. Cifra arată protecția cremei respective față de ultravioletele de tip B. Dacă pe tub este inscripționat și faptul că acesta conține și un filtru pentru protecție UVA, atunci este bine. Nu există încă o scală specială și pentru ultravioletele de tip A. Se face pentru cele de tip B pentru că ele au cea mai mare energie și sunt incriminate în cancerele cutanate“, precizează dr. Simona Marinoaica. Pentru copii există creme de protecție speciale. Aceste creme nu intră în piele. Ele rămân mai mult pe suprafața tegumentului. Sunt mult mai albicioase pentru că sunt făcute numai pe bază de oxid de zinc și dioxid de titan, substanțe puțin iritante.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS