21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZeci de mii de olteni suferă de hipertensiune

Zeci de mii de olteni suferă de hipertensiune

Aproape jumătate dintre olteni au hipertensiune arterială, o boală care netratată la timp duce la deces

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de mortalitate în România. Cea mai întâlnită afecțiune a inimii în cazul oltenilor este hipertensiunea arterială. Numai în Dolj, peste 76.000 de persoane suferă pentru acest diagnostic. Potrivit medicilor, hipertensiunea afectează mai multe organe, dar riscul vital este atunci când boala afectează inima şi creierul. Medicii spun că din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați de hipertensiune. Stilul de viață sănătos este calea sigură spre vindecare.

Anual, 150.000 de români se sting din cauza problemelor cardiace, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate pe întreg teritoriul ţării noastre, fapt care ne clasează pe locul patru în lume. Aproape jumătate dintre olteni au hipertensiune arterială, o boală care netratată la timp duce la deces. La nivel național, potrivit celui mai recent studiu publicat de Societatea Română de Hipertensiune, boala afectează peste 7,4 milioane de persoane. Hipertensiunea, numită și „ucigașul tăcut“, presupune creșterea valorilor presiunii arteriale.

40% din doljeni suferă de hipertensiune arterială

În Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din Oltenia ajung zilnic pacienți care suferă de boli ale inimii. Majoritatea acestora sunt hipertensivi, au amețeli, dureri de cap, vărsături, sângerări nazale, simptome pe care le ignoră mult timp și ajung la spital atunci când organismul cedează. Cei mai mulți ajung în Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, locul unde statisticile îngrijorătoare devin realitate. Toate cele 80 de paturi sunt pline de bolnavi.

„Numărul bolnavilor este în creștere de la an la an“

În timp ce în Danemarca sau Franţa mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut sub nivelul de mortalitate prin cancer, în spitalele din Oltenia, Secțiile de Cardiologie abia mai reușesc să facă față numărului de bolnavi. Este și situația secției de la Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Cardiologia are 70 de paturi și nici unul nu este liber. Aici sunt internați în jur de 8.000 de pacienți pe an, iar aproximativ 9.000 de bolnavi sunt tratați în policlinică. Medicii spun că peste 30% din populația județului Mehedinți suferă de hipertensiune arterială.

„Este un procent foarte mare. Numărul bolnavilor este în creștere de la an la an. Oamenii sunt din ce în ce mai stresați, mai împovărați. Avem și pacienți de 20 de ani“, spune dr. Cristian Jianu, medic primar cardiolog și purtător de cuvânt al Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin.

Sute de bolnavi vin pentru tratament și în Secția de Cardiologie a Spitalului Județean Slatina, cei mai mulți cu hipertensiune arterială. Secția are 80 de paturi, de multe ori insuficiente pentru numărul mare de bolnavi.

Hipertensiunea este destul de des întâlnită din cauza stilului de viață

Hipertensiunea arterială apare, de regulă, în timp şi afectează mare parte din populație. Din fericire, este uşor de depistat şi de diagnosticat, important este ca pacientul să ajungă la timp la medic. Tensiunea arterială este determinată de cantitatea de sânge pe care inima o pompează şi de rezistenţa la circulaţia sangvină din artere. Cu cât inima pompează mai mult sânge şi cu cât arterele se îngustează mai mult, cu atât mai mare va fi tensiunea arterială. Hipertensiunea este destul de des întâlnită din cauza stilului de viață nesănătos, atrag atenția medicii. Există mai multe stadii ale hipertensiunii arteriale și, în general, boala se raportează la vârstă. Marea problemă este că pacienții ajung târziu la medic, atunci când apare deja complicațiille boli.


„Majoritatea pacienților ajung la spital după ce hipertensiunea s-a manifestat ani la rând. Deși este o boală a vasului, ea afectează în aceeași măsură și cordul, dar și organe precum rinichii, creierul și chiar ochiul. De multe ori, hipertensiunea este diagnosticată cu ocazia apariției complicațiilor, de exemplu, în urma apariției unui accident vascular cerebral“, atrage atenția dr. Adrian Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie.

„Trebuie să facem mai multă mișcare“

Medicii spun că hipertensiunea este frecvent întâlnită la români pentru că suntem unii dintre marii consumatori de sare ai Europei, iar sarea este una dintre cauzele apariției acesteia.

„Trebuie să învățăm să mâncăm sănătos. Dieta este un pilon important în controlul tensiunii arteriale. În general, la noi în țară se consumă multă sare. Sunt foarte folosite produsele de genul vegeta, ce conțin multă sare și care contribuie la creșterea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea, trebuie să facem mai multă mișcare. Stam foarte mult la birou, neglijând plimbările sau exercițiile fizice regulate. Ne deplasăm preponderent cu mașina. Este indicat să lăsăm mașina mai departe de locul unde trebuie sa ajungem și să facem și mișcare. De asemenea, trebuie ținut cont de toți factorii secundari precum diabetul, bolile renale ce complică hipertensiunea sau de cauzele secundare precum afectarea endocrină sau renală. Stilul de viață sănătos poate să normalizeze hipertensiunea arterială în stadiile inițiale și este un factor ce reduce necesarul de medicamente în stadiile mai avansate“, spune dr. Adrian Petrișor.

Stresul, unul dintre factorii care influențează declanșarea bolii

În cabinetele medicilor ajung în ultimul timp foarte mulți tineri care suferă de hipertensiune. Stresul este unul dintre factorii care influențează declanșarea bolii. Prevalenţa hipertensiunii, la persoanele din categoria de vârstă 18-80 de ani, este de 49,5%, cu aproximativ 9% mai mare faţă de 2012. Cei mai mulți pacienți ajung însă târziu la medic, atunci când boala atacă și alte părți ale organismului. Alimentația și stilul de viață sănătos sunt armele ce îi ajută pacienții să țină hipertensiunea sub control.
Mâncărurile semipreparate congelate trebuie evitate pentru că acestea conțin o mare cantitate de sare. În loc de sare se recomandă folosirea de condimente simple sau de usturoi, suc de lămâie. Medicii recomandă înlocuirea conservelor din comerţ cu cele făcute în casă, prin metoda sterilizării, pentru a evita sarea. Nutriționiştii spun că supele instant şi condimentele universale granulate, cum ar fi tot cele pentru supe, sunt foarte bogate în sare şi, prin urmare, nerecomandate hipertensivilor. Există alimente care sunt benefice hipertensivilor, cum ar fi legumele frunzoase, fructele de pădure, sfecla roşie, laptele şi iaurtul degresat, dar şi fulgii de ovăz. Potasiul este cel care vă ajută rinichii să elimine cât mai mult sodiu prin urină. Acest lucru vă scade tensiunea arterială. Legumele frunzoase, care sunt bogate în potasiu, sunt: salata verde, rucola, legumele din familia verzei, spanacul, frunzele de sfeclă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS