17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn român moare în fiecare oră din cauza cancerului pulmonar

Un român moare în fiecare oră din cauza cancerului pulmonar

Poluarea, fumatul, expunerea la radiaţii și baza genetică sunt printre cauzele apariției cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar ucide tot mai mulți români. Multe dintre cazuri sunt tratate și la Spitalul Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia. Medicii spun că numărul pacienților a crescut în ultimii ani. Mai grav este că boala afectează și tinerii care au până în 30 de ani. Diagnosticul rapid și accesul la tratamentul potrivit le-ar putea mări bolnavilor șansele de supraviețuire de la 11% la 55%, numai că sistemul medical românesc are multe lipsuri în tratarea pacientului bolnav de cancer.

Cancerul pulmonar este o boală agresivă și din cauza faptului că este depistat în stadii avansate determină cele mai multe decese dintre toate cancerele. Dacă boala este depistată în stadiul al III-lea sau mai târziu, șansele de supraviețuire ale unui pacient sunt de doar 11%. Un diagnostic timpuriu crește șansele de supravieţuire de cinci ori, până la 55%.
Plămânul este organul vital care ne ajută să facem schimbul de oxigen și dioxid de carbon. Atunci când este măcinat de celulele canceroase, mecanismul se destramă. În spitalele din România, peste 2.300 de pacienți încep anual lupta cu cancerul pulmonar. Boala îi învinge pe 90% dintre ei. Numai în Dolj, anual, pe fișa a peste 300 de pacienți este scris cruntul diagnostic. Cancerul pulmonar omoară anual mai multe persoane decât cancerul de sân și de prostată la un loc.

Simptomele cancerului pulmonar sunt înșelătoare pentru pacienți

Cancerul pulmonar este depistat mai degrabă în stadii avansate pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respirația îngreunată, dureri în piept sau de oase, ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli și infecțiile pulmonare sau bronșitele ce reapar frecvent.
În fiecare zi, în medie, 19 români află că suferă de cancer pulmonar. Lor și celor apropiați nu le rămâne decât speranța că se va întâmpla o minune. În ciuda tratamentului chimioterapeutic, majoritatea bolnavilor mor în primele 12 luni şi mai puţin de 5% supravieţuiesc cinci ani după diagnosticare. Medicii spun că principala cauză a acestei afecțiuni este fumatul, însă boala apare și la pacienți care nu au fumat niciodată. Poluarea aerului, expunerea la radiaţii și baza genetică sunt cauzele incriminate în aceste situații.

„Multe forme nu dau simptome și descoperim întâmplător că omul suferă de cancer. Unii au simptome, dar mulți nu prezintă nimic. Când simptomele apar, cancerul este deja avansat. Zilnic diagnosticăm pacienți. Se descoperă chiar și la tineri de 20 – 30 de ani. Nu se mai poate vorbi de o prevalență la o anumită vârstă, așa cum era în trecut. Plămânul are o structură aparte. Este singurul organ care are două tipuri de vascularizație și metastazează rapid. În general, supraviețuirea nu este mai mare de cinci ani“, explică Daniela Bică, medic primar pneumolog.

„Am scos fumatul din cârciumi și a rămas în spital“

În clinicile de Chirurgie Toraciă și Oncologie de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova ajung cele mai grave cazuri de cancer pulmonar din Oltenia. Dr. Alin Demetrian, șeful Clinicii de Chirurgie Toracică, spune că numărul pacienților care suferă de cancer pulmonar este tot mai mare:

„Avem multe cazuri. La noi se internează și pacienți din toate județele Olteniei, de obicei cazurile cele mai grave. Unii pacienți mai sunt tratați și la Spitalul din Severin. Din păcate, sunt din ce în ce mai mulți tineri afectați de această boală. Am avut și pacienți de 30 de ani cu cancer pulmonar. Fumatul este o mare problemă. Am scos fumatul din cârciumi și a rămas în spital. Eu sunt dispus să mă implic astfel încât să rezolvăm această situație“.

„Trebuie prioritizate prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul rapid“

În România nu există nici un program național de prevenție pentru cancerul pulmonar. Nu sunt nici măcar decontate analizele de bază, care ar putea indica dacă un pacient suferă de această boală sau nu.
Specialiștii estimează că numărul românilor care mor de cancer pulmonar a crescut în ultima perioadă cu 4%.

„Această boală este depistată tardiv în România. De aceea, autoritățile ar trebui să facă în continuare din accesul la tratamentele potrivite pentru bolnavii de cancer pulmonar o prioritate. Anul acesta, autoritățile au actualizat lista de gratuități cu medicamente pentru cancer pulmonar. Ne dorim ca acest proces să continue. Trebuie prioritizate prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul rapid pentru acești pacienți“, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer FABC.

„Statul nu decontează o investigație vitală“

Bolnavii au cu greu acces la terapiile salvatoare care sunt extrem de costisitoare. Statul nu decontează una dintre investigațiile esențiale pentru acești bolnavi.

„Accesul la investigațiile clinice și paraclinice este extrem de redus. Statul nu decontează o investigație vitală. Este vorba de o determinare genetică numită ALK. Noi, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România, am realizat un program de susținere a pacienților. După ce află că are cancer, pacientul trebuie să facă neapărat această testare care costă peste 100 de euro. Mulți nu își permit. În baza acestei investigații este recomandat tratamentul țintit fiecărui pacient și am încercat să găsim fonduri să ajutăm bolnavii. Am făcut un contract cu un laborator care are filiale în toată țara și astfel pot face gratuit analiza“, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS